Etsi koulutusta 👉

Käsityöala

Käsityöalan taitajat suunnittelevat ja valmistavat erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä. Tutustu käsityöalan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Käsityöala

Käsityöala

Työn kuvaus

Käsityöalan taitajat suunnittelevat ja valmistavat erilaisia käyttö- ja koriste-esineitä. Käsityönä tehdään esimerkiksi lasisia koriste-esineitä, huonekaluja, takorautaisia portteja, kivisiä tulisijoja, keramiikka-astioita, ryijyjä, nahkatuotteita sekä koruja, kelloja, soittimia ja veneitä. Restauroinnissa puolestaan entisöidään esimerkiksi huonekaluja tai rakennuksia.

Käsityönä valmistetut esineet lisäävät ympäristön viihtyisyyttä sekä palvelevat käyttäjänsä esteettisiä ja käytännöllisiä tarpeita. Lisäksi ne tarjoavat korkealaatuisen, perinteitä kunnioittavan vaihtoehdon teollisille sarjatuotteille. Käsityöesineillä on myös keräilyarvoa.

Käsityölle on ominaista ainutkertaisten kappaleiden tai piensarjojen valmistus. Esineet tai tuotteet valmistetaan käsityökaluja käyttäen tai käsin muotoilemalla usein perinteisillä työtavoilla. Käsityöammateissa on hallittava monia materiaaleja, työvälineitä ja menetelmiä. Kädentaitojen lisäksi tarvitaan luovuutta, oma-aloitteisuutta, palveluhenkisyyttä ja usein myös yrittäjäosaamista.

Työllisyys

Käsityöläiset työskentelevät pääasiassa käsityöalan yrittäjinä, useimmat omissa toiminimiyrityksissään ammatinharjoittajina. Käsityötuotteiden valmistuksen lisäksi alan yritysten palveluihin kuuluvat usein esimerkiksi tuotteiden korjaus ja suunnittelu, käsityön ohjaus ja opetus sekä käsityöhön liittyviä elämyspalveluita kuten työnäytteitä matkailuun liittyen. Käsityöläiset tekevät toisinaan ammatinharjoittamisen ohessa muuta työtä.

Käsityöala on pienyritysvaltainen toimiala. Suurin osa alan yrityksistä työllistää yhdestä kahteen ammattilaista, palkattua henkilökuntaa on vain suurimmilla yrityksillä. Pienyritysvaltaisinta toiminta on keraamisten tuotteiden valmistuksessa sekä kellojen ja kultasepäntuotteiden korjauksessa ja vaatteiden valmistuksessa. Alalla toimii myös sivutoimisia ja osa-aikaisia yrittäjiä.

Käsityöläinen joutuu pitkälti itse luomaan oman työpaikkansa. Työllistymiseen vaikuttavat ammattitaito sekä kyky myydä omia tuotteita ja palveluja. Menestystekijöitä ovat korkea laatu, yrittäjän oma persoona ja yrityksen kyky erottautua kilpailijoista sekä kestävät materiaalit, toimitusvarmuus, tuote- ja palvelukehitys ja muotoiluosaaminen. Toiminnan kannattavuuteen ja työllisyyteen vaikuttavat kuluttajien ostokäyttäytyminen ja verotus.

Missä voi opiskella?

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa käsityöalalle haluava voi opiskella esimerkiksi taideteollisuusalaa, joka antaa hyvät valmiudet käsityöalalla toimimiseen. Tutkintonimike on artesaani ja suuntautumisia on lukuisia aina kirjansidonnasta rakennusrestaurointiin ja vaatetusalasta soitinrakennukseen.

Myös oppisopimuskoulutus ja useat ammatti- ja erikoisammattitutkinnot tarjoavat mahdollisuuden kouluttautua alalle.

Ammattikorkeakoulussa vaihtoehtoja ovat mm. muotoilun, konservoinnin ja restauroinnin opinnotYliopistossa taideteollisella alalla voi opiskella esimerkiksi keramiikka- ja lasitaidetta sekä tekstiilitaidetta, vaatetussuunnittelua ja pukutaidetta.

» Tutustu käsityöalan koulutuksiin
» Lue lisää muista ammattialoista

Lähteet: Ammattinetti


Mainokset