Elintarvikeala
Työn kuvaus
Elintarvikealalla valmistetaan monenlaisia kotimaisia elintarvikkeita arkeen, vapaa-aikaan ja juhlaan. Alan yritysten valmistamia tuotteita ovat esimerkiksi maito, leipä ja lihatuotteet sekä virvoitusjuomat, jäätelö ja makeiset. Lisäksi eläinten ravinnoksi valmistetaan rehuja. Elintarviketeollisuus koostuu useista eri toimialoista, joista suurimmat ovat lihanjalostus, meijeriteollisuus ja juomateollisuus. Muita elinatrviketeollisuuden toimialoja ovat esimerkiksi leipomo-, valmisruoka- ja makeisteollisuus.
Pienimmissä alan yrityksissä työskentelee vain muutamia työntekijöitä, minkä vuoksi niissä työskenteleviltä vaaditaan monipuolista osaamista. Suurissa yrityksissä työ on pitkälle automatisoitua, jolloin työssä korostuvat prosessiosaaminen ja oman erikoisalan hallinta. Tuotantotehtävien lisäksi ala työllistää mm. tuotekehityksen, markkinoinnin, myynnin, hallinnon, viestinnän ja logistiikan tehtävissä.
Suomalaisen elintarvikealan panostus tutkimukseen ja tuotekehitykseen on Euroopan kärkeä. Teollisuus valmistaa laajaa kuluttajan tarpeet tuntevaa ja ennakoivaa tuotevalikoimaa perustuotteista korkean jalostusasteen tuotteisiin. Yritysten asiakkaita ovat vähittäiskaupat, kioskit, ravintolat ja suurkeittiöt, mutta myös muut elintarvikeyritykset.
Työllisyystilanne
Elintarvikeala työllistää Suomessa yhteensä noin 38 000 henkeä (v. 2017). Eniten henkilöstöä on lihateollisuudessa, leipomoteollisuudessa, meijeriteollisuudessa ja juomateollisuudessa. Alan yritykset työllistävät tuotantotehtävien lisäksi mm. tuotekehityksen, markkinoinnin, myynnin, hallinnon, viestinnän ja logistiikan tehtävissä.
Elintarviketeollisuus on yksi Suomen työllistävimmistä teollisuudenaloista ja vakaa työllistäjä talouden vaihtuvissa suhdanteissa johtuen siitä, että elintarvikkeet ovat arjessa välttämättömiä. Alan työllisyyteen vaikuttaa kuitenkin luonnollisesti kotimaisten tuotteiden kysyntä sekä yleinen taloudellinen tilanne. Uusia työntekijöitä tarvitaan erityisesti eläkkeelle lähtevien tilalle. Vakituisten työpaikkojen lisäksi monet yritykset työllistävät merkittävästi kausityöntekijöitä sesonkiaikoina. Henkilöstömäärän arvioidaan kasvavan lähivuosina.
Suomessa toimii yli 1 700 elintarvikkeita valmistavaa yritystä eri puolilla maata. Monet yrityksistä ovat tärkeitä työllistäjiä sekä paikkakunnillaan että alueellisesti. Elintarviketeollisuus on pienyritysvaltainen, sillä kaksi kolmasosaa yrityksistä työllistää alle viisi henkilöä. Kuitenkin yli 200 henkilöä työllistäviä yrityksiäkin on noin 30.
Missä voi opiskella?
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa elintarvikealan perustutkinnon, jossa voi suuntautua elintarviketeknologiaan ja valmistua elintarvikkeiden valmistajaksi. Lisäksi toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa prosessiteollisuuden perustutkinnon biotekniikkaan suuntautuen, jolloin valmistuu prosessinhoitajaksi.
Perustutkinnot voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Näyttötutkintoina voidaan suorittaa myös elintarvikejalostajan ja elintarviketeollisuuden ammattitutkinnot sekä elintarviketekniikan erikoisammattitutkinto. Myös oppisopimuskoulutus tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua alalle.
Ammattikorkeakouluissa voi kouluttautua elintarvikealalle opiskelemalla bio- ja elintarviketekniikkaa, josta valmistutaan insinööriksi tekniikan ammattikorkeakoulututkintoon.
Yliopistoissa elintarvikealalle haluava voi opiskella esimerkiksi elintarvike- ja ravitsemustieteitä. Alempi korkeakoulututkinto on elintarviketieteiden kandidaatti ja ylempi elintarviketieteiden maisteri. Teknisissä tieteissä voi opiskella mm. prosessitekniikkaa. Teknisillä aloilla alempi korkeakoulututkinto on tekniikan kandidaatti ja ylempi korkeakoulututkinto diplomi-insinööri. Yliopistoissa voidaan opiskella eri tiedekunnissa myös esimerkiksi biotekniikkaa ja bioteknologiaa sekä yleistä mikrobiologiaa ja kasvitiedettä.
» Tutustu elintarvikealan koulutuksiin
» Lue lisää muista ammattialoista
Lähteet: Ammattinetti.fi