Etsi koulutusta 👉

Onko opiskelijaelämä ja riittävä uni mahdoton kombo?

Opiskelijan, aivan kuin kaikkien, yöunta haittaavat esimerkiksi kiire, huolet, stressi ja elämäntilanteen äkilliset muutokset.

Opiskelijan, aivan kuin kaikkien, yöunta haittaavat esimerkiksi kiire, huolet, stressi ja elämäntilanteen äkilliset muutokset. Jos arki on liian kiireistä ja stressaavaa, iltaisin voi olla vaikeaa rauhoittua yöpuulle ja yöunilta voi herätä kesken kaiken pohtimaan mielessä pyöriviä asioita. 

Opiskelijat tekevät usein opiskelun ohella töitä myös iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Tällöin riittävälle levolle jää yksinkertaisesti liian vähän aikaa eikä yössä ehdi nukkua tarpeeksi montaa tuntia. Opiskelijaa saattaa pitää hereillä myös vilkas sosiaalinen elämä, sillä joskus opiskelijariennoissa ilta venähtää pitkäksi.

Jos päivällä aika ei riitä, koulutehtävien parissa pakertaminen saattaa jatkua pikkutunneille saakka. Tällöin nukahtaminen voi olla vaikeaa jo pelkästään siitä, että keho käy niin ylikierroksilla väsymyksestä. 

Miksi opiskelijankin on levättävä?

Opiskelijalle riittävä uni on tärkeää, sillä se ylläpitää ja edistää monipuolisesti hyvinvointia. Nuutuneena ja väsyneenä oppiminen ei oikein onnistu, tieto ei jää päähän ja hermot ovat kireällä. Pienetkin asiat ärsyttävät ja stressitaso nousee. Pienetkin vastoinkäymiset tuntuvat väsyneenä todellista suuremmilta.

Nukkumisen aikana aivot lepäävät ja käsittelevät menneitä ja tulevia tapahtumia. Aivot sisäistävät opittua tietoa unen aikana. Uni on tärkeää koko keholle, jotta se saa levättyä ja uudistuttua tarpeeksi. Uni myös parantaa ja ylläpitää vastustuskykyä. 

Vaikka hyvinvointia arvostetaan ja moni haluaa panostaa siihen, unen hyötyjä ei aina kunnioiteta tarpeeksi. Joskus voi olla keholle parempi mennä aikaisin nukkumaan kuin lähteä vielä iltamyöhällä treenaamaan. Raskasta liikuntaa tulisi nimittäin välttää myöhään illalla.

Lue lisää opiskelijaelämästä ja liikunnasta

Jos yöunet kärsivät liiallisen työmäärän seurauksena, kannattaa pohtia, miten omaa työmäärää voisi räätälöidä niin, että se tukisi omaa hyvinvointia ja riittävää unen saantia. Jos opiskelut tuntuvat töiden vuoksi liian kuormittavilta ja illat venyvät pitkiksi, ota asia puheeksi esimiehesi kanssa – opintojen tulisi mennä työn edelle. Väsynyt työntekijä tai opiskelija ei ole kenenkään etu.

Tilapäinen unettomuus on normaalia, mutta sen jatkuessa viikkotolkulla on tärkeää hakea ammattiapua esimerkiksi opiskelijaterveydenhuollosta. Uni on riittävää, jos olo tuntuu aamulla levänneeltä ja päivän tehtäviin jaksaa tarttua. Lyhyistä yöunista johtuva väsymys ei ole satunnaisena olotilana vaarallinen, mutta jatkuva väsymys altistaa muun muassa tapaturmille. 

Miten nukahtamis- ja univaikeuksia voisi helpottaa?

1. Anna ajatuksille aikaa

Anna ajatuksille aikaa myös päivän lomassa, jotta ne eivät ala pyöriä päässä nukkumaan mentäessä. Kokeile kirjoittaa huolet ylös, jotta saisit mieltä painavat asiat pois mielestä. Jos seuraavana päivän työtehtävät rullaavat ajatuksissa, kirjoita ne paperille ja yritä pitää ne poissa ajatuksista.

2. Pidä ruokailurytmistä kiinni

Kiinnitä huomiota ruokailurytmiin jo päivän aikana. Monipuolinen ruokavalio on kaiken A ja O. Ennen nukkumaanmenoa voisi olla hyvä idea syödä pieni määrä jotakin hiilihydraattista, mutta älä kuitenkaan syö suurta ateriaa muutamaan tuntiin ennen yöpuulle menoa. Vältä myös kofeiinipitoisia juomia.

3. Rentoudu

Rentoudu ja järjestä aikaa pienille rentoutumishetkille pitkin päivää. Keho tarvitsee palautumista myös päivän aikana. Rentoudu ennen nukkumaanmenoa vaikkapa lukemalla kirjaa tai venyttelemällä rauhallista musiikkia kuunnellen. Älä tee koulutehtäviä juuri ennen nukkumaanmenoa. Puhelimen selailua kannattaa myös välttää.

4. Karsi turhat häiriötekijät

Käytä sänkyä vain nukkumiseen ja tee makuuhuoneesta tai -sopesta mahdollisimman rauhallinen ympäristö. Karsi turhat häiriötekijät, tuuleta huone ennen nukkumaanmenoa, hanki pimentävät verhot ja käytä tarvittaessa korvatulppia.

5. Älä jää sänkyyn pyörimään

Jos uni ei tule puolen tunnin yrittämisen jälkeen, nouse ylös sängystä ja tee jotain rauhallista kunnes tunnet olosi taas väsyneeksi. Muutenkaan nukkumaan ei kannata mennä, jos olo ei ole väsynyt.

Lue lisää vinkkejä opiskelijoille

Lähteet: Nyyti, YTHS


Mainokset