Etsi koulutusta 👉

Onnistu haastattelussa ja nappaa unelmiesi työ- tai harjoittelupaikka!

Olet löytänyt täydellisen työharjoittelupaikan, unelmiesi työpaikan tai ehkä osa-aikatyön, joka sopisi hyvin opintojesi ohessa suoritettavaksi. Miten voit valmistautua työhaastatteluun?

Onnistu haastattelussa ja nappaa unelmiesi työ- tai harjoittelupaikka!

Olet löytänyt täydellisen työharjoittelupaikan, unelmiesi työpaikan tai ehkä osa-aikatyön, joka sopisi hyvin opintojesi ohessa suoritettavaksi. Olet kirjoittanut yksilöllisen työhakemuksen, hionut ansioluettelosi viimeisen päälle ja lähettänyt sen työnantajalle. Kaikki mitä voit enää tehdä on tuijottaa puhelinta ja odottaa sen soimista. Vai? Lue HR-vastaavan parhaat vinkit työnhakuun ja työhaastatteluun valmistautumiseen.

Olof Tydén työskentelee rekrytointipäällikkönä keskisuuressa yrityksessä. Hänen työnkuvaansa kuuluu kaikkien työntekijöiden rekrytointi, aina harjoittelijoista johtajiin. Olofin kokemuksen mukaan on hyvä ottaa yhteyttä yritykseen jo ennen hakemuksen lähettämistä.

– Soita ja esittele itsesi. Pyydä, että saat esittää muutamia kokonaisvaltaisia kysymyksiä, kuten ”Minkälaista työntekijää etsitte? Millaisia haasteita työssä on? Arvostatteko erityisesti jotain tietynlaista kokemusta? Miltä yrityksen tulevaisuus näyttää?”. Parhaassa tapauksessa voit räätälöidä hakemuksesi yrityksen tarpeiden ja haasteiden mukaan. Huonoimmassa tapauksessa huomaat, ettei työ ole sinua varten. Sitten tiedät, sanoo Olof.

Miten valmistaudun haastatteluun parhaiten?

– Valmistele lyhyempi ja pidempi esittely itsestäsi. Kuka olet? Mistä tulet? Mitä teet? Kerro miksi olet hakenut työtä ja yritä myös yhdistää tarinasi siihen. Harjoittele tätä ennen haastattelua!

– Lue yrityksestä, avoinna olevasta työpaikasta ja ehkä jopa pari riviä henkilöstä, joka sinua tulee haastattelemaan. Valmistele myös omia kysymyksiä, sillä aina on asioita, joita kannattaa kysyä! Rekrytointiprosessi, yrityksen tulevaisuus, työpaikan haasteet, tiimi, ilmapiiri ja menestystarinat ovat vain muutamia esimerkkejä olennaisista kysymyksistä.

– Muokkaa vaatetuksesi yrityksen mukaan. Koskaan ei ole hyvä saapua yli- tai alipukeutuneena. Kurkista yrityksen kotisivuille tai käy jopa paikan päällä, jos mahdollista. Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä – tule ajoissa paikalle! Ei kuitenkaan liian ajoissa, viisi minuuttia ennen on hyvä. Kaksikymmentä minuuttia on liikaa, tässä tapauksessa kävele mieluummin vaikka korttelin ympäri, sanoo Olof.

Mitä haastattelun aikana tulisi ottaa huomioon?

– Ensivaikutelma on tärkeä. Kiinnitä huomiota kuinka kättelet ja muista ottaa katsekontakti. Yritä pitää yllä rentoa tunnelmaa ja ”small talkia”, vaikka se onkin pääasiassa rekrytoijan vastuulla luoda miellyttävä ilmapiiri haastattelulle. Ole kiinnostunut, vastaanottavainen ja uskalla laittaa itsesi likoon.

– Ole myös avoin ja vastaanottavainen rekrytoijan aikataulua kohtaan, sillä hän on se, joka johtaa keskustelua eteenpäin. Yritä myös mahdollisimman paljon olla oma itsesi. Luonnollisestikin on tärkeää, että olet valmistautunut ja käynyt läpi vastauksiasi, mutta vastaustesi tulee myös kuvastaa sinua ja mitä haluat. Valmiit ja teennäiset vastaukset näkyvät läpi. Ole rehellinen!

– Jos et ole varma jostain kysymyksestä tai jopa vastauksestasi, varmista ihmeessä asia rekrytoijalta. ”Voitko täsmentää? Oliko tämä tarpeeksi vastaamaan kysymykseesi? Ajattelitko jotain tällaista?” ja niin edelleen. Uskalla myös pitää taukoa ja miettiä. Ei haittaa vaikka haastattelussa tulee hiljaisia hetkiä, neuvoo Olof.

Mitä haastattelun jälkeen kannattaisi tehdä?

– Aina on ammattimaista lähettää jälkikäteen viesti, jossa kiittää mukavasta tapaamisesta. Jos kiinnostuksesi yritystä kohtaan kasvoi entisestään haastattelun myötä, kannattaa se myös mainita viestissä. Korosta tätä mainitsemalla jotain, mihin kiinnitit huomiota haastattelun aikana, esimerkiksi mukava ilmapiiri, työtehtävän mielenkiintoiset haasteet, hyvältä vaikuttava tiimi, tai jotain vastaavaa, sanoo Olof.

Harjoittele näitä kysymyksiä ennen haastattelua:

1. Kuka olet?
Valmistele lyhyt, noin 3–5 minuutin esitys itsestäsi, sekä pidempi, noin 10 minuutin mittainen versio. Kerro siinä taustastasi, esimerkiksi koulutuksestasi sekä entisistä työpaikoistasi. Pysy linjassa CV:si kanssa.

2. Mitä tiedät yrityksestämme?
Selvitä perusasiat yrityksestä.

3. Mitä tiedät yrityksemme toimialasta?
Kysele ympäriinsä ja lue alasta, kilpailijoista ja niin edelleen.

4. Miksi haet juuri tätä paikkaa?
Vastauksen taustalla on oltava ajatus ja perustelut, jos todella haluat paikan.

5. Mitkä ovat vahvuutesi? Nimeä vähintään kolme.
Nimeä vapaasti kolme vahvinta ominaisuuttasi. Selitä esimerkein miksi juuri tämä ominaisuus on tärkeä työn ja yrityksen kannalta. Kerro myös avoimesti miten aikaisemmat kollegasi ja työnantajasi kuvailisivat sinua.

6. Missä voisit vielä kehittyä? Nimeä vähintään kolme.
Aina löytyy asioita, joita voit parantaa itsessäsi, henkilökohtaisia tai työhön liittyviä. Kysy tuntemiltasi ihmisiltä mitä he ovat mieltä, esimerkiksi ystäviltä, perheenjäseniltä ja aiemmilta kollegoilta.

7. Mitä me saamme, jos palkkaamme sinut?
Valmistele esitys miksi juuri sinä olet oikea tähän työhön ja yritykselle ja mitä olet valmis tekemään.

8. Tulevaisuuden suunnitelmat?
Kerro missä näet itsesi kolmen, viiden, ja kymmenen vuoden päästä. Sen ei tarvitse olla kristallinkirkas suunnitelma, mutta yritä ajatella hieman tulevaisuuteen ja pohdiskella unelmiasi ja visioitasi. Tämä tuo esiin draivia, periksiantamattomuutta ja henkilökohtaista sitoutumista. Se näyttää, että haluat päästä eteenpäin!


Mainokset