Etsi koulutusta 👉

Teknologia-ala

Teknologia-ala muodostuu toisiinsa kytkeytyvistä teknisistä ja tietoteknisistä toimialoista. Tutustu teknologia-alan työhön, työllisyyteen ja siihen, mitä alalle haluavan kannattaa opiskella!

Teknologia-ala

Teknologia-ala

Työn kuvaus

Teknologiateollisuus muodostuu toisiinsa kytkeytyvistä toimialoista, jotka ovat elektroniikka- ja sähköteollisuus, kone- ja metallituoteteollisuus, metallien jalostus, suunnittelu ja konsultointi ja tieto-ja vistintätekniikka. Huippuluokan tuotteet ovat tuoneet maailmalla suomalaiselle teknologiateollisuudelle maineen teknologian edelläkävijänä. Teknologiateollisuus on maamme merkittävin elinkeino, sillä sen osuus Suomen koko viennistä on 60 prosenttia.

Elektroniikka- ja sähköteollisuus valmistaa tietoliikennelaitteita, sähkökoneita ja instrumentteja. Kone- ja metallituoteteollisuuden tuotteita ovat mm. risteilijät, laivojen ja voimaloiden moottorit, paperikoneet, hissit sekä metsä- ja maatalouskoneet. Metallien jalostajat valmistavat ja jatkojalostavat teräs- ja kuparituotteita, jaloterästä, sinkkiä, nikkeliä ja valuja.

Tieto- ja viestintätekniikan yritykset tekevät ohjelmistoja sekä tarjoavat tietotekniikan käyttämiseen liittyviä palveluja ja konsultointia, tietokantapalveluita ja sisällön tuotantoa. Peliteollisuus on nopeimmin kasvava viihdeteollisuuden ala maailmassa. Suomessa alan yritykset työllistävät mm. pelien kehityksessä, julkaisemisessa ja opetus- ja tutkimustyössä. Suunnittelu- ja konsultointiala tuottaa teollisuuden, talonrakentamisen ja yhdyskuntarakentamisen teknisiä suunnittelupalveluja.

Teknologiateollisuuden yritykset tarjoavat monipuolisia, korkeaa osaamista edellyttäviä työtehtäviä eniten teknologia-alojen koulutuksen hankkineille. Teknologiateollisuudessa työskennellään tuotannon työntekijä- ja johtotehtävissä, suunnittelussa, tutkimustehtävissä ja tuotekehityksessä sekä talous- ja henkilöstöhallinnon, hankinnan ja oston sekä myynnin ja markkinoinnin tehtäväalueilla.

Työllisyys

Teknologiateollisuus on merkittävä työllistäjä sekä suoraan alan yrityksissä että välillisesti muualla yhteiskunnassa. Teknologiateollisuuden yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa myös tulevaisuudessa mm. eläkkeelle siirtyvien tilalle. Teknologiateollisuuden yritykset tarvitsevat osaajia kaikilta koulutusasteilta ammatillisista oppilaitoksista yliopistoihin.

Monet teknologiateollisuuden yritykset toimivat globaaleilla markkinoilla, joihin vaikuttavat maailmantalouden suhdanteiden vaihtelut. Ne heijastuvat viennin määrinä sekä tuotteiden ja palveluiden kysyntänä yrityksissä osaajien tarpeeseen. Yritykset rekrytoivat tarpeen mukaan. Varsinkin eläkkeelle jäävien tilalle tarvitaan uusia työntekijöitä. Henkilöstön kokonaismäärän arvioidaan pysyvän lähivuosina suurin piirtein samalla tasolla.

Työllisyysnäkymät teknologia-alalla ovat pitkällä aikavälillä myönteiset. Tuotantoa ja työllisyyttä edistää erityisesti uusien koneiden ja laitteiden kysyntä maailman väestönkasvun ja kaupungistumisen myötä. Tuotteet liittyvät esimerkiksi rakentamiseen, teollisuuteen, energiantuotantoon ja ympäristöteknologiaan.

Pelialan työpaikat ovat erityisen haluttuja, ja kilpailu näistä työpaikoista on kovaa. Kokeneista ja osaavista ammattilaisista on kuitenkin pulaa. Yrittäjyys tai esimerkiksi osuuskuntatoiminta tarjoavat yhden vaihtoehdon itsensä työllistämiseksi.

Missä voi opiskella?

Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa voi suorittaa sähkö- ja automaatioalan, liiketoiminnan, kone- ja metallialan, kunnossapidon, laivanrakennuksen, pintakäsittelyalan, tieto- ja viestintätekniikan, audiovisuaalisen viestinnän tai suunnitteluassistentin perustutkinnon.

Perustutkinnon voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Myös oppisopimuskoulutus tarjoaa mahdollisuuden kouluttautua alalle. Lisäksi ammattioppilaitoksissa on tarjolla monia ammatti- ja erikoisammattitutkintoja.

Ammattikorkeakouluissa voi opiskella esimerkiksi automaatiotekniikkaa, elektroniikkaa, liiketaloutta, kone- ja tuotantotekniikkaa, auto- ja kuljetustekniikkaa, paperikoneteknologiaa, prosessitekniikkaa, materiaali- ja pintakäsittelytekniikkaa, tietojenkäsittelyä, tieto- ja viestintätekniikkaa, media-alaa, pelialaa, tuotekehitystä, energiatekniikkaa, liikennealaa, maanmittaustekniikkaa, rakennustekniikkaa, luonnonvara-alaa tai maisemasuunnittelua.

Yliopistoissa voi opiskella automaatiotekniikkaa, sähkötekniikkaa ja elektroniikkaa,  tieto- ja tietoliikennetekniikkaa, teollista muotoilua, kauppatieteitä, oikeustiedettä, konetekniikkaa, materiaalitekniikkaa, prosessitekniikkaa, pelialaa, tietojenkäsittelytiedettä, arkkitehtuuria, luonnotieteitä tai maatalous- ja metsätieteitä.

» Tutustu tekniikan alan koulutuksiin

» Tutustu tietotekniikan / ohjelmoinnin koulutuksiin

» Lue lisää muista ammattialoista

Lähteet: Ammattinetti.fi


Mainokset