Matkailu- ja ravitsemisala
Työn kuvaus
Matkailu- ja ravitsemisalalla toimivien yritysten tuottamat palvelut liittyvät läheisesti toisiinsa. Matkailualan palveluita ovat esimerkiksi matkojen myymiset ja hotellivarausten tekemiset. Ravitsemispalveluja tarjoavat monenlaiset ravintolat, kahvilat ja catering-alan yritykset. Hotellit ja muut majoitusliikkeet majoittavat matkailijoita sekä tarjoavat mm. ravintola- ja kokouspalveluja.
Matkatoimistoissa työskentelevät virkailijat esittelevät asiakkaille matkoja ja niiden oheispalveluita, myyvät ja varaavat matkoja sekä neuvovat asiakkaita. Ohjelmapalvelujen suunnittelu ja toteutus työllistävät matkailualan ohjelmapalveluyrityksissä, lomakeskuksissa ja hotelleissa. Hotelleissa ja lomakylissä työskennellään esimerkiksi vastaanotossa, ravintolapalveluissa ja siivoustehtävissä. Ravintoloissa työskennellään mm. ruoan valmistuksen, tarjoilun ja asiakaspalvelun tehtävissä.
Asiakkaiden tarpeet ja odotukset ovat matkailu- ja ravitsemispalvelujen tuottamisen lähtökohtina. Henkilökunnan palvelualttius ja ammattitaito vaikuttavat merkittävästi sekä palvelun onnistumiseen että yrityksen menestymiseen. Tyytyväinen asiakas on paras markkinoija. Asiakaspalvelutaitojen lisäksi alalla tarvitaan yhteistyötaitoja ja joustavuutta sekä kielitaitoa ja kulttuurien tuntemusta.
Työllisyys
Matkailu- ja ravitsemisala on merkittävä työllistäjä, joka tulee työllistämään myös tulevaisuudessa. Alalle työllistymistä edesauttaa vahvan ammattitaidon lisäksi halu työskennellä ihmisten parissa, asiakaspalveluosaaminen, vuorovaikutustaidot, ryhmätyötaidot, oma-aloitteisuus ja kielitaito.
Matkailualan työpaikkojen määrä vaihtelee eri kunnissa, sillä niiden vetovoimakohteet ja luonnonolosuhteet ovat hyvin erilaisia. Olosuhteista johtuen matkailualan työt voivat olla myös sesonkiluonteisia. Monilla seuduilla etenkin kasvukeskusten ulkopuolella matkailu on alueen elinvoimaisuuden edellytys.
Ravintolapalvelut ovat työllistäneet koko ajan enemmän viime vuosina. Alalla työskentelee paljon myös osa-aikaisia työntekijöitä sekä vuokratyöläisiä, koska palvelujen kysyntä vaihtelee sesonkien mukaan. Ravitsemispalveluiden ammattilaisia työskentelee lisäksi esimerkiksi kuntien, seurakuntien ja valtion palveluksessa kouluissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja henkilöstöravintoloissa. Henkilöstön kokonaismäärän uskotaan säilyvän samana johtuen palveluiden jatkuvasta tarpeesta.
Missä voi opiskella?
Toisen asteen ammatillisissa oppilaitoksissa matkailu- ja ravitsemisalalle voi suuntautua opiskelemalla ravintola- ja cateringalan tai matkailualan perustutkinnon. Perustutkinnot voi suorittaa myös näyttötutkintona, joka on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa. Näyttötutkintona voidaan suorittaa myös monia ammatti- ja erikoisammattitutkintoja. Lisäksi oppisopimus on yksi väylä alan perustutkinnon hankkimiseen.
Ammattikorkeakoulussa voi opiskella matkailu- ja ravitsemisalan tai liiketalouden ammattikorkeakoulututkinnon. Matkailu- ja ravintola-alaa voi opiskella myös yliopistoissa: esimerkiksi matkailututkimus, kauppatieteet sekä elintarvike- ja ravitsemustieteet ovat hyvä väylä alan töihin.
» Tutustu matkailualan koulutuksiin
» Tutustu hotelli-, ravintola ja catering-alan koulutuksiin
» Lue lisää muista ammattialoista
Lähteet: Ammattinetti.fi