Kesäisin useat nuoret tekevät töitä saadakseen rahaa ja kerätäkseen tärkeää työkokemusta. Monilla yrityksillä on vuoden ensimmäisinä kuukausina kesätyöhaku käynnissä. On siis korkea aika alkaa etsiä kesätyöpaikkaa. Tiedätkö, miten saisit kesätyöpaikan?
1. Tee CV:si ja työhakemuksesi huolella
Käytä CV:n eli ansioluettelon kirjoittamiseen aikaa ja tee se huolellisesti. Kirjoita hakemuskirje ajatuksella ja suuntaa se juuri siihen paikkaan, johon olet hakemassa. Kerro vapaamuotoisessa hakemuskirjeessä itsestäsi, ja miksi olisit oikea tyyppi kyseiseen hommaan. Kerro hakemuksessa tekemistäsi asioista, joista uskot olevan hyötyä hakemassasi työssä. Ole selkeä ja tee hakemuksesta sekä CV:stä ajankohtainen. Älä unohda merkitä yhteystietojasi!
Ohjeita CV:n tekoon sekä valmiita pohjia löytyy netistä runsain mitoin. CV:stä kannattaa tehdä myös jollain tapaa erottuva. Lisää siihen oma kuvasi ja tee CV:si vaikka Photoshopilla tai käytä netin ilmaispalveluja hyväksi.
2. Älä ole nirso
Etsi monia eri työpaikkoja ja lähetä CV:si kaikkiin mahdollisiin paikkoihin. Voit hakea myös yrityksiin, joilla ei ole erillistä hakua auki. Älä kuvittele saavasi unelmiesi työpaikkaa heti. Usein on aloitettava pohjalta. Kun olet saanut vähän työkokemusta, uuden työn haku on jo paljon helpompaa.
3. Ole aktiivinen
Tee työnantajalle selväksi, että olet oikeasti kiinnostunut hakemastasi työstä. Voit soittaa työnantajalle ja kysyä, ovatko he jo lukeneet CV:si. Tällainen innokkuus voi tuntua vaikealta, mutta kannattaa rohkaistua, sillä siitä on usein hyötyä. Kun osoitat kiinnostuksesi työtä kohtaan, erotut monien hakijoiden joukosta ja jäät mieleen. Kannattaa myös seurata työnantajaa sosiaalisen median eri kanavissa. Sieltä saat usein ensikäden tietoa yrityksestä, jota voit käyttää hyödyksi hakemusta tehdessä tai työhaastattelussa.
4. Valmistaudu työhaastatteluun
Kun saat kutsun työhaastatteluun, kannattaa haastattelutilanteeseen valmistautua ennalta. Tutustu vielä tarkemmin yritykseen ja sen toimintaan, jotta osaat kertoa työhaastattelussa yrityksestä, johon olet hakemassa. Mieti vastauksesi valmiiksi kysymyksiin: “Kerro vähän itsestäsi?”, “Miksi haluaisit tänne töihin?” ja “Miksi juuri sinut tulisi valita tänne töihin?” – nämä kysymykset kysytään usein ja haastattelutilanteessa on vaikea alkaa miettiä hyvää vastausta. Harjoittele haastattelutilannetta etukäteen jonkun kanssa. Se on hyvä tapa miettiä ja harjoitella vastauksia kysymyksiin.
5. Älä anna periksi!
Älä suotta luovuta, jos et heti saa kesätyöpaikkaa. On vain jatkettava työhakemusten lähettämistä. Jokaisesta haastattelusta saa lisää kokemusta tulevaisuutta ajatellen. Ennemmin tai myöhemmin tärppää kyllä!
6. Tee parhaasi
Kun saat kesätyön, tee parhaasi. Mene töihin ajoissa ja ole huolellinen. Ole rehellinen, ystävällinen ja avulias. Kun teet työsi kunnolla, sinulla on paljon paremmat mahdollisuudet työllistyä samaan paikkaan uudelleen tai saada hyvät suositukset.
7. Muista oikeutesi
Muista työntekijän oikeutesi. Tarkista työntekijälle kuuluvat vakuutukset ja muut oikeudet. Pidä huoli, että saat aina palkkaa, joka sinulle tekemiesi töiden perusteella kuuluu. Älä suostu “viikon palkattomaan koeaikaan”. Merkitse tekemäsi työtunnit ylös myös itsellesi.