Etenkään ensimmäisen kesätyön päättyessä ei ehkä tiedä, mitä kaikkia asioita työn loppuessa tulisi ottaa huomioon. Aina työnantajakaan ei ole perillä velvollisuuksistaan tai unohtaa hoitaa ne työsuhteen päättyessä. Vaikka kesätyöt ovatkin usein määräaikaisia ja lyhyitä työsuhteita, kuuluu kesätyöntekijälle samoja oikeuksia työsuhteen päättyessä kuin vakkarityöntekijällekin.
Muista työtodistus
Työantajan velvollisuus on antaa työntekijälle työtodistus. Aina todistusta ei saa heti viimeisenä työpäivänä, mutta se tulisi toimittaa esimerkiksi postitse työntekijälle mahdollisimman pian työsuhteen päätyttyä. Jos työtodistusta ei ala kuulua, kannattaa olla yhteydessä työnantajaan.
Työtodistuksessa tulisi olla tiedot työsuhteen kestosta ja pääasiallisista työtehtävistä. Työtodistuksessa voidaan halutessasi arvioida myös työtaitojasi. Työntekijää ei saisi kritisoida työtodistuksessa, vaikka työsuhteen aikana olisikin ollut epäselvyyksiä suuntaan tai toiseen.
Lain mukaan työnantajan on toimitettava työtodistus sitä kysyttäessä vielä 10 vuoden jälkeen työsuhteen päättymisestä.
Tarkista palkka
Jo työsuhteen aikana kannattaa pitää huoli siitä, että sinulle on maksettu palkka oikein. Tarkista palkkakuitista, että sinulle on maksettu tekemiesi tuntien mukaan ja palkassa on huomioitu mahdolliset lisät ja muut korvaukset. Mikäli näin ei ole, ilmoita heti työnantajalle ja pyydä korjausta.
Lopputili maksetaan työsopimukseen merkittynä viimeisenä työpäivänä, mikäli työnantajan kanssa ei ole sovittu muusta käytännöstä. Joskus työnantaja maksaa palkan samana palkkapäivänä kuin muillekin, jolloin palkka voi tulla vasta noin kuukauden kuluttua työsuhteen päättymisestä. Muistathan tarkistaa tililtäsi, että palkka on varmasti maksettu.
Huomioi lomarahat
Sinulle kertyy vuosilomaa työsuhteen pituudesta riippuen 2 tai 2,5 arkipäivää kalenterikuukaudessa, mikäli teet töitä 14 päivänä tai vähintään 35 työtuntia kuukaudessa. Loma on tällöin palkallista.
Mikäli päiviä tai tunteja ei kerry edellämainittuja määriä, sinulla on oikeus halutessasi saada kaksi vapaapäivää kultakin kuukaudelta, jonka aikana olet töissä. Tällöin sinun on ilmoitettava vapaapäivät työnantajalle ennen lomakauden alkua. Tässä tapauksessa sinulle maksetaan lomakorvausta.
Kesätöissä on yleistä, ettei kertyneitä loma- tai vapaapäiviä pidetä vaan ne maksetaan rahana työsuhteen päätyttyä. Jos et ole pitänyt lomaa, sinulle tulee lopputilissä maksaa vuosilomakorvaus eli palkka sisältää lomarahat. Tarkistathan siis, että viimeisessä palkassasi on mukana myös nämä rahat. Ne tulisi olla merkittynä palkkakuittiin erikseen.
Kysy suosittelijat
Kun kesätyö on suoritettu kunnialla loppuun, kannattaa esimiehiltä kysyä lupa, saatko laittaa heidät suosittelijoiksi ansioluetteloosi. Kun haet töitä seuraavan kerran, mahdollinen uusi työnantaja saattaa soittaa edelliseen työpaikkaasi ja kysyä, millainen työntekijä heillä olit. Mikäli CV:ssä on suosittelijoita, sitä katsotaan yleensä hyvällä. Muista aina kysyä suosittelijalta lupa, sillä ilman lupaa ei häntä kannata ansioluetteloon laittaa.
Jos olet pitänyt työstäsi, kannattaa työnantajalle kertoa halukkuudestasi tulla töihin samaan paikkaan taas ensi kesänä. Jos olet käytettävissä myös kesäajan ulkopuolella, ilmoita, että tulet mielelläsi töihin esimerkiksi sesonki- tai ruuhka-avuksi.
Palauta työnantajalle kuuluvat tavarat
Joissakin työpaikoissa työntekijällä saattaa olla työnantajalle kuuluvia tavaroita. Mikäli työnantaja pyytää, palauta esimerkiksi työvaatteet takaisin työnantajalle. Muista jättää työnantajalle myös työpaikan avaimet, puhelin ja tietokone viimeisenä työpäivänäsi. Vaikka olisitkin hoitanut työsi muuten hyvin, sinusta saattaa jäädä työnantajalle ikävä kuva, jos he joutuvat useampaan otteeseen kyselemään heille kuuluvien tavaroiden perään.
Lähteet: PAM, Duunitori, Työsuojelu.fi, JAMKO,