Etsi koulutusta 👉

Ylioppilastutkinto

Mikä on ylioppilastutkinto? Milloin ilmoittautuminen täytyy tehdä? Kuinka monta koetta minuun tulee suorittaa? 

Ylioppilastutkinto

Mikä on ylioppilastutkinto? Milloin ilmoittautuminen täytyy tehdä? Kuinka monta koetta minuun tulee suorittaa? Näihin ylioppilastutkintoon liittyviin kysymyksiin löydät vastauksen tältä sivulta!

Tiesitkö, että ylioppilastutkinto järjestettiin Suomessa ensimmäisen kerran vuonna 1852? Ylioppilastutkinto sai alkunsa Helsingin yliopiston pääsytutkintona. Tutkinnossa tuli antaa riittävä näyttö yleissivistyksestä ja latinan kielen taidosta.

Nykyisin tutkinnon tarkoituksena on saada selville, onko lukion opiskelija omaksunut lukion opetussuunnitelman mukaiset tiedot ja taidot sekä saavuttanut lukion tavoitteiden mukaisen riittävän kypsyyden. Ylioppilastutkinnon suorittaminen tuottaa yleisen jatko-opintokelpoisuuden yliopistoihin.

Milloin ylioppilastutkinto järjestetään?

Ylioppilastutkinto järjestetään kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä, yhtä aikaa kaikissa lukioissa.

Opiskelija saa suorittaa tutkinnon enintään kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana, mutta voi toki suorittaa ylioppilastutkinnon myös yhdellä tutkintokerralla. Ylioppilastutkintoon osallistuminen edellyttää, että lukion oppimäärää suorittava on ennen osallistumista tutkintoon kuuluvaan kokeeseen opiskellut lukiolain mukaiset pakolliset kurssit aineessa, jonka kokeeseen hän osallistuu.

Ylioppilaskirjoituksiin ilmoittautuminen

Opiskelijan on ilmoittauduttavan kevään ja syksyn tutkintoihin viimeistään ylioppilaslautakunnan ilmoittamaan päivämäärään mennessä. Keväällä järjestettävään tutkintoon ilmoittaudutaan viimeistään edellisen vuoden joulukuun 1. päivänä, ja syksyn tutkintoon viimeistään kesäkuun 5. päivänä.

Opiskelijan tai hänen valtuuttaman henkilön on allekirjoitettava hakemus. On tärkeää tarkistaa, että kaikki tiedot on merkitty lomakkeeseen oikein, sillä ilmoittautuminen on sitova eikä opiskelijan tekemiä valintoja, jotka koskevat aineyhdistelmää, kokeen pakollisuutta, ylimääräisyyttä tai kokeen tasoa, voi jälkikäteen muuttaa.

Montako koetta yo-tutkintoon on sisällytettävä?

Ylioppilastutkinto uudistui keväällä 2022. Uudistukset koskevat kokelaita, jotka ovat aloittaneet ylioppilastutkinnon suorittamisen keväällä 2022 tai sen jälkeen.

Uudessa tutkintorakenteessa ylioppilastutkintoon on sisällytettävä aiemman neljän pakollisen kokeen sijaan vähintään viisi pakollista koetta.

Mitkä aineet on sisällytettävä ylioppilastutkintoon?

Äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen. Lisäksi tutkintoon on sisällytettävä vähintään neljä eri tutkintoaineen koetta vähintään kolmesta seuraavasta ryhmästä:

  • matematiikka
  • toinen kotimainen kieli
  • vieras kieli
  • reaaliaine

Vähintään yhden suoritettavan kokeen tulee olla pitkän oppimäärän koe.

Tutkintoon sisällytettävien viiden kokeen lisäksi kokelas voi suorittaa yhden tai useamman muun kokeen. Samassa tutkintoaineessa voi suorittaa eri oppimäärien kokeita. Tällöin suoritukseksi voidaan kuitenkin laskea vain yhden kokeen kirjoittaminen (esim. lyhyt tai pitkä matematiikka).

Ylioppilastutkintoa suorittava kokelas voi halutessaan valita toisen kotimaisen kielen kokeen sijasta äidinkieleltään ruotsin- tai suomenkielisille kokelaille tarkoitetun äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen kyseisessä kielessä. Kokelas voi myös halutessaan suorittaa vieraan kielen kokeen sijasta äidinkielen ja kirjallisuuden kokeen saamen kielessä.  

Täällä voit kokeilla, mitkä koeyhdistelmät täyttävät vaadittavat kriteerit (Ylioppilastutkintolautakunnan palvelu).

Ylioppilastutkinnon kokeiden suorittaminen

Opiskelijan tulee suorittaa ylioppilastutkinto enintään kolmen perättäisen tutkintokerran aikana (ks. alla ylioppilaskokeiden uusiminen).

Ylioppilastutkinnon suorittaminen katsotaan aloitetuksi, kun ylioppilaskokelas ilmoittautuu ensimmäisen kerran tutkintoon pakolliseen tai ylimääräiseen kokeeseen. 

Ylioppilaskokeiden uusiminen

Hylätyn kokeen voi uusia kolme kertaa kolmella seuraavalla tutkintokerralla.

Jos ylioppilastutkintoa suorittava kokelas tulee hylätyksi jossakin valmistumisen edellyttämässä kokeessa kolmannella tutkintokerralla, voi tutkinnon suorittaminen ulottua enimmillään kuuteen tutkintokertaan.

Tutkintoon voi lisätä uusia kokeita vain ensimmäisen kolmen peräkkäisen tutkintokerran aikana. Jos kokelas on valinnut vaativamman tason kokeen aineessa, jossa on kahden tason mukaisia kokeita, ja saanut kokeesta hylätyn arvosanan, hän voi kokeen uusiessan vaihtaa tasoa (tämä edellytttää, että vaadittuihin kokeisiin sisältyy yksi vaativamman tason koe, ks. yllä kohta Mitkä aineet on sisällytettävä ylioppilastutkintoon).

Hyväksyttyä koetta voi uusia rajattomasti. Ylioppilastutkinnon valmistumisen jälkeen myös hylättyä koetta voi uusia rajoituksetta, ja tutkintoa täydentää uusilla tutkintoaineilla ja oppimäärillä.

Huom! Sairastuminen, ulkomailla tapahtuva päätoiminen opiskelu tai jokin muu niihin rinnastettava painava syy voi pidentää tutkinnon suorittamista yhdellä tai kahdella tutkintokerralla. 

Milloin ja miten valmistutaan ylioppilaaksi?

Kokelas valmistuu ylioppilaaksi, kun hän on suorittanut hyväksytysti ylioppilastutkintoon vaadittavat kokeet sekä lukion oppimäärän. 

Kokelaalla voi lukion oppimäärän sijaan olla suoritettuna jokin muu lainsäädännössä mainittu tutkinto tai opinnot:

  1. aiemmin suoritettu lukiokoulutuksen oppimäärä tai vastaava ulkomainen koulutus
  2. ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitetun ammatillisen perustutkinto tai sitä vastaava aiempi tutkinto
  3. muun kuin kohdassa 2. tarkoitetun perusopetuksen oppimäärälle tai sitä vastaavalle aikaisemmalle oppimäärälle perustuvan vähintään kaksivuotisen ammatillinen tutkinto tai sitä vastaavat opinnot sekä Ylioppilastutkintolautakunnan määräämät lisäopinnot.

Kompensaation käyttäminen

Tutkinnon voi suorittaa myös hylätyn arvosanan estämättä, hyödyntämällä kompensaatiota. Kompensaatiota voidaan käyttää, jos kokelas on osoittanut muiden kokeiden arvosanoissa tietoja ja taitoja sekä riittävää kypsyyttä, eikä kokelas ole kirjallisesti kieltänyt hylätyn arvosanan merkitsemistä todistukseen. Kompensaatiota ei voida käyttää, jos koe on hylätty vilpillisen menettelyn tai tutkintojärjestyksen rikkomisen vuoksi tai jos kokelas ei ole saapunut koetilaisuuteen tai jättänyt koesuoritusta arvioitavaksi.

Jäikö jokin vielä askarruttamaan mieltäsi?

Mistä sitten löytyy tietoa itse kokeista? Entä mitä koetilaisuuteen saa ottaa mukaan? Ei hätää, studentum.fi auttaa näissäkin kysymyksissä. Lisätietoa ylioppilaskirjoituksista löydät alla olevista linkeistä.

Yo-kirjoitusten päivämäärät | Yo-kokeet | Mitä mukaan kirjoituksiin?

Lähde: ylioppilastutkinto.fi


Mainokset