Etsi koulutusta 👉

Vinkit ympäristöystävälliseen opiskelijaelämään

Keräsimme muutamia vinkkejä, joilla opiskelijaelämästä saa ympäristöystävällisempää.

Kierrätysvinkit opiskelijalle

Keräsimme muutamia vinkkejä, jotka auttavat opiskelijaa elämään ympäristöystävällisesti, mutta myös opiskelijan taloudelle armollisesti. Pienillä arjen teoilla ja valinnoilla on oikeasti merkitystä. Ota tästä vinkit talteen!

Järjestele roskiskaappi niin, että jätteille on omat pussinsa ja boksinsa.

Kun jätteiden kierrätyksen tekee helpoksi, se sujuu kuin itsestään etkä enää edes halua heittää kaikkea sekaisin yhteen astiaan. Järjestele roskiskaappi niin, että siellä on omat boksinsa ja pussinsa seka- ja biojätteelle, lasille, metallille, muoville, kartongille ja paperille. 

Tietenkään jokaisessa opiskelijakämpässä ei ole suurta roskiskaappia useille eri jäteastioille, mutta etpä sinä sellaista tarvitsekaan. Käytä mielikuvitustasi ja asettele kaappiin vaikka pienempiä paperipusseja, laita metalli ja lasi samaan pussiin ja lajittele jätteet tarkemmin vasta jäteastioilla. Kun huuhtelet jätteet ja viet roskat usein, samaan pussiin laittaminen ei haittaa. Käytä pienet leipäpussit roskapusseina ja kokoa tyhjään maitotölkkiin muita pahviroskia. Et siis ehdottomasti tarvitse erillistä roskapussirullaa.

Tee ruokaa sen verran, kun tarvitset tai uskot syöväsi lähipäivinä, ja laita loput pakkaseen.

Vanha opiskelijoiden säästövinkki on myös ympäristöystävällinen. Älä kuitenkaan tee kohtuuttoman suuria määriä ruokaa, jos sinulla on pieni jääkaappi etkä ehdi syödä kaikkea. On tyhmää heittää ruokaa roskikseen vain sen takia, ettei ole suunnitellut ruoan määrää. Jos asunnostasi löytyy pakastin, pakasta ruokaa pahan päivän varalle. 

Lue lisää säästövinkkejä

Kierrätä ja hanki kierrätettyä.

Hommaa asuntoosi käytettyjä kalusteita. Kierrätyskeskuksista ja nettikirpputoreilta voi tehdä yllättävän hyviä löytöjä, halusitpa sitten sisustaa opiskelijakämppäsi Ikean uutuuksilla tai rustiikkisilla retrokalusteilla. Laita myös omat vanhat kalusteet ja sisustustekstiilit kiertoon. 

Sama pätee myös vaatteisiin, osta käytettyjä ja kierrätä omasi. Ole innovatiivinen vaatekierrätyksen suhteen. Opiskelijayhteisöt, kaveriporukat tai vaikka harrastusjengit voivat yhdessä järjestää kierrätystapahtumia ja -iltamia. Vaatteista ei aina tarvitse edes maksaa vaan tavara voi vaihtaa omistajaa vaihtokaupalla.

Jotkut vaateliikkeet ottavat vastaan vaatteita ja kierrättävät ne puolestasi. Vaatteita voi viedä myös hyväntekeväisyysjärjestöille.

Facebookissa on satoja kierrätysryhmiä, joissa tavaraa kierrätetään omalla asuinalueella, paikkakunnalla tai maanlaajuisesti. Sieltä voi löytää todellisia helmiä pikkurahalla tai joskus jopa ilmaiseksi! Jos sinulla on jokin kipeästi tarvitsemasi tavara tai vaate, kannattaa heittää sosiaalisessa mediassa ilmoille kyselyä, jos joltakulta sellainen löytyisi.

Kierrätä myös koulukirjasi, äläkä heitä niitä valmistuessasi menemään. Jos joku kirja on jo poistunut opetussuunnitelmasta, kierrätä se asianmukaisesti.

Kierrätysvinkit opiskelijalle

Lainaa.

Kaikkea ei aina tarvitse omistaa itse. Lainaa kavereiltasi vaatteita, jolloin sinun ei tarvitse ostaa uutta vain yhtä tilaisuutta varten. Jos järjestät juhlat kotonasi, lainaa astioita. Lainaa verhoja, joita tuttavasi ei juuri sillä hetkellä halua ikkunoissa pitää. Vaatteita ja tavaroita voi toki myös vuokrata eri tilaisuuksia varten.

Tutustu ympäristöystävällisiin tuotteisiin ja pakkauksiin.

Monia tuotteita on mahdollista ostaa pakkauksissa, jotka ovat ympäristöystävällisempiä. Tutustu ympäristöystävälliseen kosmetiikkaan ja puhdistustuotteisiin, joita voi ostaa esimerkiksi luontaistuotekaupasta. Ympäristöystävällisistä tuotteista on netissä valtavasti tietoa, ja usein tällaiset tuotteet voivat tulla pidemmällä aikavälillä halvemmiksi. Tiedäthän, että esimerkiksi tiskiharjaan voi ostaa vain uuden harjaosan eikä sinun tarvitse ostaa kokonaista harjaa varsineen, kun edellinen menettää tehonsa?

Ole luova.

Rikkinäisistä farkuista voi tehdä vaikka rahapussin tai tyynynpäällisen. Käytä rikkinäisiä tekstiilejä lahjapussien tekoon, vanhaa paperipussia onnittelukorttiin tai lahjapaperiksi. Kierrätystavaraa voi käyttää myös trendikkäästi, joten pyyhi mielestäsi päiväkodissa munakennosta tehdyt kilpikonnat (vaikka ne toki söpöjä ovatkin). YouTubesta löytyy satoja ohjeita, joten kurkkaa sieltä inspiraatiota.

Korjaa, äläkä osta heti uutta.

Jos takistasi irtoaa nappi tai housujen tasku repeää, korjaa se. Simppeli neula ja lanka riittää. Ompelukoneitakin saattaa löytyä ilmaiseksi käyttöön joistakin kunnan tiloista, jolloin sellaistakaan ei tarvitse itse omistaa.

Sama pätee myös elektroniikkaan: älä heti osta uutta. Kysy ainakin tarjous korjauskustannuksista ja harkitse sitten. Vaikka puhelimen näytön korjaus maksaa, mieti tarkkaan, olisiko kuitenkin parempi korjauttaa se kuin ostaa heti uusin malli, koska nyt siihen olisi hyvä syy.

Muita vinkkejä ympäristöystävällisempään opiskelijaelämään:

  • Pyöräile lyhyet välimatkat ja käytä julkisia kulkuneuvoja.
  • Harkitse ostavasi koulukirjat verkkoversioina.
  • Säästä rahaa ja luontoa ostamalla alennustuotteita ruokakaupoista, joissa eräpäivä on lähellä. Älä kuitenkaan osta mitään, jota et ehdi valmistaa ennen sen vanhenemista.
  • Koska opiskelijaelämä vaatii kahvia ja teetä, osta oma termosmuki, ettet joudu aina ostamaan uutta pahvikuppia ja muovikantta.
  • Lähde lomalla reissuun junalla, älä lentäen.

Mainokset