Haluatko paremmaksi esiintyjäksi?
Esitelmäpäivä lähestyy, apua! Mitä jos takeltelen sanoissani tai alan hermostuksissani höpöttää mitä sattuu? Hermostuneisuus esitystilanteessa on luonnollista ja tietynlainen jännitys voi olla ihan hyvä juttu. Esiintymisjännitykselle ei kuitenkaan saa antaa yliotetta. On olemassa keinoja, joiden avulla esityksen sujuvuutta voi parantaa.
1. Valmistaudu huolellisesti
Esiintymisestäsi paistaa helposti läpi, jos et ole perehtynyt riittävästi esitelmäsi tai puheesi materiaaleihin tai käyttänyt valmistautumiseen tarpeeksi aikaa.
Muista, että PowerPoint-esityksesi ei ole pelkästään yleisöä varten, vaan toimii samalla muistiinpanoinasi. Esitys kannattaa tehdä, vaikka olisit tutustunut aiheeseen huolella ja osaisit esityksesi vaikka unissasi. Esitystilanteessa saattaa helposti unohtua, mitä olikaan tarkoitus sanoa seuraavaksi – tällöin laatimasi esitys auttaa pääsemään takaisin jutun juureen kiinni.
On hyvä tutustua etukäteen myös käyttämiisi laitteisiin ja esitystilaan, mikäli se on mahdollista. Joskus tekniikka pettää, eikä asiaa saada korjattua nopeasti. Tähänkin on hyvä valmistautua etukäteen – jos PowerPoint-esitys ei aukea mutta netti toimii, voit hakea esityksesi taustaksi etukäteen päättämäsi taustakuvan tai havainnollistavan kaavion. Tällöin huomio ei kiinnity vain sinuun. Jos teknologia ei kerta kaikkiaan pelitä, peli ei siltikään ole menetetty. Hyvin harjoiteltu ja valmisteltu esitys sujuu kyllä ilmankin taustalla pyörivää esitystä.
Kannattaa harjoitella esitelmän pitoa ääneen, ja vetää esitys läpi harjoitusmielessä esimerkiksi ystävälle tai perheenjäsenelle. Tee tukisanalista, käytä muistilapuissasi värikoordinointia tai kehitä mikä tahansa oma tekniikka, josta on sinulle apua esitelmän pidossa.
Vaikka sinulla olisi muistiinpanot valmiina, on esitystä hyvä harjoitella ja opetella etukäteen. Muistiinpanot ovat tukenasi, eikä niistä ole tarkoitus lukea suoraan.
Muista huomioida yleisö valmistautuessasi. Jos esitelmän aihe on kuulijoille täysin tuntematon, valmistaudu pohjustamaan aihetta. Älä toisaalta aliarvioi yleisöäsi. Mikäli kuulijoina on alan asiantuntijoita, ei kannata jumittua perusteisiin.
2. Ajattele positiivisesti
Oikea asenne ratkaisee usein paljon, niin myös esiintymistilanteissa. Älä mene puhujanpönttöön tai luokan eteen ajatellen, että olet huono esiintyjä. Älä myöskään maalaile kauhuskenaarioita siitä, mitä kaikkea noloa esityksen aikana voisi tapahtua. Turha murehtiminen saa sinut turhaan hermostuneeksi.
Jotta esityksesi onnistuisi parhaalla mahdollisella tavalla, sinulla täytyy olla oikean asenteen lisäksi hyvä esiintymistekniikka. Puhu yleisöllesi itsevarmasti ja innostavasti. Silloin saat yleisösi ja myös itsesi vakuuttumaan siitä, että esittelemäsi asia on tärkeä ja kuuntelemisen arvoinen. Kun et anna esiintymisjännityksen ottaa valtaa, yleisösi ei edes huomaa, että olet hermostunut.
Joskus jännityksen voi purkaa myöntämällä ääneen, että esiintyminen tuntuu sinusta jännittävältä. Kun asia on nostettu esille, voit päästää siitä helpommin irti.
Yleisösi ei halua sinulle pahaa ja monet tietävät, millaista ja miten jännittävää esiintyminen voi joskus olla. Joskus yleisössä on negatiivisesti suhtautuvia henkilöitä, mutta heistä ei kannata välittää. Enemmistö yleisöstä haluaa oikeasti kuulla esityksesi. Keskity siis vetämään esitelmäsi kunnialla loppuun!
3. Harjoitus tekee mestarin!
On tärkeää, että esityksesi lähtee hyvin käyntiin. Hengitä syvään, katso yleisöön, hymyile ja ala puhua reippaasti kuuluvalla äänellä. Aloita esitys lyhyellä yhteenvedolla siitä, mitä esityksesi käsittelee ja miten se etenee. Jos yleisön joukossa on vieraita henkilöitä, voi itsensä esittely esityksen alkuun olla paikallaan.
Kiinnitä huomiota äänenvoimakkuuteesi, puheesi nuottiin ja nopeuteen sekä kehonkieleesi. Tee asioita, jotka tuntuvat sinusta luonnollisilta – siinä missä yhdelle toimii paikallaan seisominen, toiselle rauhallinen askellus esiintymislavalla voi tuntua luonnollisemmalta. Muista katsoa yleisöön. Varaa varmuudeksi vesilasi tai -pullo, jotta voit ottaa huikan, jos kurkkuasi alkaa kuivata.
Mitä enemmän esityksiä pidät, sitä paremmin saat pidettyä esiintymisjännityksen kurissa ja opit itsellesi sopivinta esiintymistekniikkaa. Netistä löytää erilaisia ohjeita ja vinkkejä, joiden avulla voit kehittyä esiintyjänä. Voit katsoa videoita hyvistä esiintyjistä ja esityksistä, ja ottaa niistä vinkkejä omaan esiintymiseesi. Kaikista ei ehkä tule huippupuhujia, mutta harjoittelemalla sinusta voi tulla keskivertoa parempi.