Etsi koulutusta 👉

TOP 10 säästövinkit opiskelijalle

Uusia ihmisiä, paljon tapahtumia, menoja ja rientoja. Ehkä elämäni paras jakso alkamassa. Mutta pärjäänkö opintotuella? Keräsimme kymmenen parasta säästövinkkiä, joilla voit helpottaa hieman taloudellista ahdinkoa.

TOP 10 säästövinkit opiskelijalle

Miten pärjään opiskelijabudjetilla?

Uusia ihmisiä, paljon tapahtumia, menoja ja rientoja. Ehkä elämäni paras jakso alkamassa. Mutta pärjäänkö opintotuella? Moni opintojaan aloitteleva herää karuun todellisuuteen opintotuen pienuudesta viimeistään muuttaessaan ensimmäiseen omaan vuokra-asuntoonsa. Osa nuorista opiskelijoista saa ainakin opintojen alussa taloudellista tukea vanhemmiltaan, ja osa etsii töitä opiskelun oheen. 

Rahahuolet kuormittavat mieltä ja häiritsevät keskittymistä, joten kannattaakin jo opiskelun alussa ottaa säästölinja kuluttamiseen. Keräsimme kymmenen parasta säästövinkkiä, joilla voit helpottaa hieman taloudellista ahdinkoa.

1. Budjetointi

Budjetointi on ensimmäinen askel säästöihin. Merkitse ylös kuukauden menot ja tulot, niin tiedät miten paljon voit käyttää pakollisten menojen jälkeen vähemmän tärkeisiin asioihin. Kaikki kuitit kannattaa säilyttää, niin pysyt paremmin perillä rahankäytöstäsi. Jos käytät paljon lähimaksua etkä ota kuitteja talteen, voi kukkarossa olla pian vain matti.

2. Asu soluasunnossa

Soluasunnon jakaminen  voi vähentää asumiskustannuksia huomattavasti, ja kämppikset voivat jakaa keskenään sähkölaskut, siivoustarvikkeet tai vaikkapa tupaantuliaiskutsujen kulut. Huoneen vuokraaminen soluasunnosta tulee yleensä edullisemmaksi kuin yksiön vuokraaminen.

3. Vaihda vaatteita ostamisen sijaan

Kyllästyttävät vaatteet ja asusteet voi vaihtaa kavereiden kanssa ja saada tällä tavalla itselleen uusia vaatteita tilalle. Kannattaa myös kurkata oman vaatekaapin perukoille  – löytyykö sieltä unohduksissa olleita, kivoja vaatteita? Nappaa unohtuneet vaatteet takaisin käyttöön, niin saat vaihtelua pukeutumiseesi! On myös hyvä idea vaihdella vaatekaapin järjestystä muutaman kuukauden välein, niin kaikki vaatteet pääsevät käyttöön.

4. Vertaile hintoja

Vertaile hintoja. Ruokakauppojen ja tuotteiden hinnoissa saattaa olla suuriakin eroja. Mikäli suosit luomutuotteita, kannattaa niiden hintoja vertailla. Toisinaan luomutuote voi olla edullisempi kuin tavallinen, mutta usein tilanne on toisinpäin. Kannattaa harkita voisiko ideologiaa noudattaa vain osittain ja siirtää täysivaltaisempaa noudattamista myöhemmäksi työelämään. Lähikaupassa hinnat ovat usein korkeampia kuin isommissa marketeissa, etenkin jos asut keskustassa. Muista myös hyödyntää tarjoustuotteet! 

5. Vältä heräteostoksia

Karsi turhat heräteostokset. Päätä ostoksille lähtiessäsi mitä olet menossa ostamaan, ja pysy päätöksessäsi. Pyri tekemään viikon ruokaostokset kerralla, niin mahdollisuus heräostoksiin pienenee. Ostoslista auttaa karsimaan välttämään turhia ostoksia. 

6. Etsi vaihtoehtoja merkkituotteille

Trendituotteet voi korvata tavallisemmilla vaihtoehtoja niin säästät pitkän pennin. Harkitse esimerkiksi Jopo-polkupyörän tai Converse-tennarien tilalle halvempia vastaavia tuotteita. Muista kuitenkin myös tuotteen laatu – laadukas ja hieman tyyriimpi vaihtoehto voi kestää pidempään kuin halvin tuote.

7. Treenaa ulkoilmassa

Kuntoile lenkkeillen, kotona tai halvimmilla kuntosaleilla. Oppilaitoksilta saa alennuksia liikuntakorteista ja -vuoroista. Kokoa porukka ja järjestä yhteisiä ulkotreenejä. Mikäli mahdollista, kulje koulumatkat reippaillen.

8. Tee eväät

Tee eväät mukaan pitkinä koulupäivinä tai syö koulun ruokalassa opiskelijahintaan. Tee ruokaa kerralla suurempi määrä ja pakasta loput seuraaville päiville. Älä käy kaupassa nälkäisenä, koska silloin tulee tuhlattua mielitekoihin.

9. Järjestä kotiravintolailtoja

Järjestä kavereiden kanssa kotiravintolailtoja, jolloin laitatte ruokaa yhdessä ja jaatte kustannukset. Iltaan voi yhdistää opintoihin liittyvän lukupiirin.

10. Hae töitä

Hae töitä, mutta muista, että opiskelu on edelleen päätyösi. Säilytä tasapaino työn ja opiskelun välillä, ja muista vapaa-ajan merkitys.

Ekstravinkki:

Kerää satunnaisia kolikoita ja seteleitä varakassaan, jota voit hyödyntää yllättäviin menoihin tai jolla voit reissata vaikkapa moikkaamaan kaveria eri paikkakunnalle. Pienistä säästöistä saattaa kertyä yllättävänkin suuri potti.

Lue lisää opiskelijalle suunnattuja vinkkejä


Mainokset