Onko sinulla vaikeuksia muistaa asioita? Yleensä unohdamme asiat siksi, ettemme paina niitä kunnolla mieleemme. Jos oppimiseen ei keskity, muistikuvat jäävät hatariksi ja ja pitkäaikaiseen muistiin ei synny pitäviä muistivihjeitä. Erilaisista tekniikoista on apua asioiden mieleen painamisessa.
Liitä lukemasi asiat muistoihin
Muistitekniikan maailmanmestari (2013,2014) Jonas von Essen käyttää yhdistelytekniikkaa ja muistaa sen avulla valtavia määriä tietoa. Voit käyttää samaa tekniikkaa, kun opettelet asioita ulkoa.
Opiskeletko uutta kieltä? Vai tarvitseeko sinun opetella ulkomaisia termejä? Yritä miettiä, miltä ne kuulostavat tai mistä ne muistuttavat. Kehitä päähäsi kuvia, joka havainnollistavat miettimäsi sanat. Käytä mielikuvitustasi ja ota mukaan enemmän aisteja.
Mieti asiat sitä kautta, mitä olet jo nähnyt, lukenut tai kokenut ja yhdistä ne sen kanssa, mitä aiot oppia. Mieti pieniä vihjeitä, jotka liittävät uuden asian siihen, mitä jo muistat.
Rakenna oma muistipalatsisi
Välillä kuulee sanottavan, että jollain on huono muisti. Muistisairaudet ovat toki asia erikseen, mutta muistia voi kehittää kuin mitä tahansa muutakin taitoa. Muistitekniikat auttavat muistamaan – ne vaikuttavat nimenomaan tallennusvaiheeseeen kasvattamalla muistivihjeiden määrää.
Yksi vanhimmista ja tehokkaimmista muistitekniikoista on muistipalatsin rakentaminen – tekniikka tunnettiin jo antiikin aikana, jolloin puhuttiin "roomalaisesta huoneesta".
Palatsi-sana synnyttää mahtipontisia mielikuvia, mutta muistipalatsi rakennetaan itselle tuttuun paikkaan, kuten lapsuudenkotiin. Paikka voi olla hyvinkin vaatimaton, kunhan se on itselle tuttu. Tuttu paikka luo erinomaiset edellytykset tiedon kytkemiseen itselle merkitykselliseen ympäristöön. Asiat painuvat mieleen, kun ne yhdistetään meille rakkaisiin ja tärkeisiin, tuttuihin mielikuviin.
Muistipalatsi toimii myös sen takia, että muistamme paremmin asiat, jotka liittyvät meihin itseemme. Tällä kertaa onkin siis hyvä, jos asiat pyörivät oman navan ympärillä.
Sijoita asiat muistireitin varrelle
Jos yrität painaa mieleesi paljon asiaa kerralla ja muistaa ne tietyssä järjestyksessä, voit muistipalatsin sijaan ajatella muistireittiä. Muistireitti voi sijoittua vaikka koulumatkallesi tai kotitalosi huoneisiin – sijoita muistikuvat reitin varrelle haluamassasi järjestyksessä. Kun haluat palauttaa mieleen oppimasi asiat, katsele mielessäsi reittiä, ja tiedot nousevat esiin.
Voit esimerkiksi kuvitella kaikkien Suomen presidenttien tekevän eri huoneissa jotakin, ja muistaa näin heidän järjestyksensä. Heti eteisessä tulee vastaan aivasteleva Ståhlberg, keittiössä munakasta tekee Relander ja niin edelleen. Viimeiseen huoneeseen voit kuvitella vaikkapa vaippaa vaihtavan Niinistön. Voit hullutella reilusti muistipalatsia tai muistireittiä luodessasi – luo hassuja mielikuvia ja tee asioiden opettelusta hauskaa!
Muita muistivinkkejä
Haluaisitko kokeilla muita muistamista helpottavia tekniikoita? Tässä muutama kokeilemisen arvoinen vinkki:
1. Tee omia muistisääntöjä.
Jos haluat oppia esimerkiksi listan ulkoa, tee listan asioiden alkukirjaimista tai alkutavuista muistisääntö. Esimerkiksi "Koira kaatui, loukkasi luunsa" on muistisääntö ilmansuunnille myötäpäivään lueteltuna; koillinen, kaakko, lounas, luode.
2. Riimittele ja anna luovuuden kukkia!
Asiat painuvat mieleen paremmin, kun otat riimittelyn avuksesi. Riimittelyyn saattaa mennä hieman aikaa, mutta riimit painuvat hyvin mieleen. Pidä riimit suht simppeleinä, niin muistaminen on helpompaa. Voit muuntaa riimimuotoon vaikkapa planeettojen järjetyksen Auringosta katsoen:
"Lähimpänä aurinkoa ja ennen Maata tuttua
Ovat kuumat Merkurius ja Venus, jonka pinta on kuin pannukakkua.
Seuraavana Maa ja sitten Mars,
asuuko siellä vihreitä miehiä kans?
Sitten tulevat valtavat kaasujätit Jupiter ja Saturnus,
seitsemän rengasta ovat sen tunnus.
Viimeisenä jäinen Uranus ja vielä Neptunus
– vieläkö joku joukosta unohtus?
On siellä vielä Pluto, vaikkei se planeetta olekaan enää
listataan se silti mukaan, niin sekin muistiimme jää."
3. Hyödynnä valokuvamuistin periaatetta.
Jos sinulla on valokuvamuisti, nähdyt asiat jäävät tarkasti muistiin. Näin muistaminen on usein helpompaa – kun muistat kuvan, myös tieto palautuu mieleesi. Jos sinulla ei ole valokuvamuistia, voit silti hyödyntää samaa periaatetta. Voit esimerkiksi järjestää muistiinpanosi tiettyyn muotoon (esimerkiksi hämähäkinverkkomaiseksi rakenteeksi, jossa tärkein on keskellä) tai liittää tiettyihin asioihin tiettyjä symboleita.
4. Keksi tarina!
Sijoita opiskelemasi asiat osaksi tarinaa. Tarinallistaminen on samankaltainen muistikeino kuin muistipalatsin rakentaminen, mutta voit hyödyntää vielä reilummin mielikuvitustasi. Jos olet opettelemassa vaikka ihmisen luustoa, voit antaa luille ihmisten nimet (esim. Patella on Patrik, Tibia on Tiina, Fibula Filip). Tämän jälkeen voit keksiä tarinan, jossa nämä hahmot seikkailevat. Polvilumpio-Patrik (Patella) voi tehdä tarinassa polvennostojuoksua ja Sääriluu-Tiina (Tibia) vaikkapa kompastua ja loukata sääriluunsa. Vain mielikuvituksesi on rajana!
5. Älä unohda kertauksen merkitystä!
Turhaan ei sanota, että kertaus on kaikkien opintojen äiti. Ei riitä, että tarkistat vain kertaalleen sen, mitä olet lukenut tai opetellut. Yritä säännöllisesti kerrata oppimiasi asioita. Näin sinun on helpompi opiskella kokeeseen ja suoriutua siitä kunnialla.
Älä vitkastele kertauksen kanssa liian kauaa, sillä unohdat lukemasi asiat yllättävän äkkiä. Voit käyttää apunasi oppimispäiväkirjaa tai ohjelmia kuten Anki tai Memrise.
Jos olet tehnyt opettelemistasi asioista muistiinpanoja, listoja tai ajatuskarttoja, kertaat ne helpommin kuin vaikkapa kokonaisen oppikirjan. Olet jo muistiinpanoja tehdessä paneutunut aiheeseen tarkemmin, joten musitiinpanoja lukemalla asiat palautuvat helpommin mieleen.
Lähteet: ki.se, jonasvonessen.se, tiede.fi, oxford-royale.co.uk