Tiesitkö, että voit hakea opiskelujesi ajaksi opintorahan tai aikuiskoulutustuen lisäksi opintolainaa pankista? Opintolaina on lainaa siinä missä muutkin lainat – se täytyy maksaa pankille takaisin, kun opinnot ovat loppuneet. Mietityttääkö sinua esimerkiksi se, kannattaako opintolainaa nostaa? On hyvä tietää, että korkeakouluopiskelija, joka valmistuu tavoiteajassa, saa opintolainahyvityksen. Se tarkoittaa sitä, että opintolainaa ei tarvitse maksaa kokonaan pankille takaisin. Jos opintolaina ja siihen liittyvät asiat mietityttävät sinua, löydät tästä artikkelista vastauksia olennaisimpiin kysymyksiin.
Mikä on opintolaina ja miten sitä haetaan?
Opintolaina on laina, jonka tarkoituksena on rahoittaa sinun opiskelujasi. Kela takaa sinun opintolainasi, eli et tarvitse lainalle muuta vakuutta. Opintolainan tarkoituksena on helpottaa elämääsi, jotta voit keskittyä paremmin opintoihisi ja suoriutua niistä hyvin. Opintolainaa voit hakea pankistasi. Voit kysyä lainatarjouksista useammalta eri pankeilta, sillä ne saattavat tarjota lainaa erilaisilla ehdoilla.
Kun olet saanut opintotukipäätöksen, saat tietää milloin voit opintolainaa nostaa ja paljon sitä on mahdollista saada. Opintotukipäätöksen löydät OmaKelasta. Kun olet saanut opintotukipäätöksen, sinun on lainaa saadaksesi tehtävä opintolainasopimus pankin kanssa. Opintolainaa voit nostaa lukuvuoden aikana yleensä kaksi kertaa. Opintolainan määrä on henkilökohtainen ja siihen vaikuttaa ikäsi sekä oppilaitoksesi.
Opiskelija
€ / kk
Alle 18-vuotias muu kuin korkeakouluopiskelija
300
18 vuotta täyttänyt muu kuin korkeakouluopiskelija
650
Korkeakouluopiskelija
650
Aikuiskoulutustukea saava
650
Ulkomailla opiskeleva
800
Lainatakauksen määrä kuukaudessa
Pankki päättää myönnetäänkö laina vai ei, ja se käyttää omaa harkintaansa, jos lainan hakijalla on maksuhäiriöitä. Pankki voi siis päättää, ovatko maksuhäiriöt esteenä lainan saamiselle. Jos aikaisempi opintolainasi on maksamatta Kelalle, et voi saada lainatakausta. Voit kuitenkin hakea lainatakauksen myöntämistä Kelalta erityisen syyn perusteella. Lainatakausta ei myöskään myönnetä, jos hakija suorittaa vapausrangaistusta.
Opintolainan takaisinmaksu – milloin laina pitää maksaa takaisin?
Opintolaina on maksettava takaisin pankille. Lainan takaisinmaksaminen aloitetaan noin puoli vuotta sen jälkeen, kun pankki on viimeistä kertaa lisännyt korot lainan pääomaan. Opintolaina maksetaan takaisin useimmiten vasta opintojen päätyttyä. Jos kuitenkin aloitat takaisinmaksun ennen opintojesi päättymistä, opintolainahyvityksesi määrä vähenee. Opintolaina kannattaa maksaa siis takaisin vasta opintojen päätyttyä. Opintolainaa ei tarvitse maksaa kerralla, vaan pankin kanssa tehdään takaisinmaksusuunnitelma.
Opintolainan korot ja lyhennys
Opintolainan korkoja ei makseta silloin, kuin saat opintolainaa, sillä Kela maksaa ne puolestasi. Korot maksetaan vasta siinä vaiheessa, kun aloitetaan lainan takaisinmaksu pankille. Korot lisätään lainasi pääomaan kaksi kertaa vuodessa. Tämä tarkoittaa, että opintolainan määrä kasvaa korkojen verran. Jos tulosi ovat pienet, voit valmistuttuasi saada Kelalta apua opintolainan korkojen maksamiseen. Tätä kutsutaan korkoavuksi ja tällöin Kela maksaa opintolainakorkosi, eikä sinun tarvitse maksaa niitä takaisin Kelalle.
Opintolainan lyhennys tarkoittaa sitä maksuerää, joka sinun tulee maksaa kuukausittain, kun olet aloittanut maksamaan opintolainaa takaisin. Lyhennyksen määrä vaihtelee takaisinmaksusuunnitelmasi mukaisesti. Opintolaina tulee kuitenkin maksaa viimeistään 30 vuodessa takaisin pankille. Jos et pysty maksamaan pankille lainaa takaisin, Kela maksaa sen puolestasi, mutta perii sen sinulta korkoineen.
Mikä ihmeen opintolainahyvitys?
Opintolainahyvitys tarkoittaa sitä, että jos suoritat korkeakoulun määräajassa, maksaa Kela osan opintolainastasi. Opintolainahyvitys on 40 prosenttia siitä nostetun opintolainan määrästä, joka ylittää 2 500 euroa. Opintolainahyvityksen enimmäismäärä riippuu suorittamasi tutkinnon laajuudesta.
Opintolainahyvityksen saa kun seuraavat ehdot täyttyvät:
- Olet aloittanut ensimmäiset korkeakouluopinnot 1.8. 2014 tai sen jälkeen.
- Olet suorittanut tutkinnon määräaikaan mennessä.
- Olet nostanut opintolainaa yli 2 500 euroa.
Vaikka et valmistuisi määräajassa, voit silti saada opintolainahyvityksen. Tällöin sinulla täytyy kuitenkin olla jokin hyväksyttävä syy opintoajan pidentymiseen, kuten sairastuminen tai lapsen saaminen. Sinun on kuitenkin täytynyt saada tältä ajalta sairauspäivärahaa, äitiysrahaa, isyysrahaa tai vanhempainrahaa.
Lisää tietoa opintolainasta löydät Kelan sivuilta.
Lähteet: Kela, Verrattu.fi