Etsi koulutusta 👉

Miten pitää hyvä puhe? 5 yksinkertaista vinkkiä

Joskus elämässä tulee vastaan hetkiä, kun pitäisi pitää puhe tai esitys yleisön edessä. Hyödynnä klassisen retoriikan keinoja ja onnistu puheen pitämisessä!

Nainen puhuu mikkiin

Kätesi tärisevät, sydämesi pamppailee ja otsallesi kohoaa hikikarpaloita – haluaisit oikeastaan vain vajota maan alle. Miksi olet ylipäätään suostunut pitämään puheen? Kuulostaako tutulta? Joskus elämässä tulee vastaan hetkiä, kun pitäisi pitää puhe tai esitys yleisön edessä. Tämä voi tapahtua koulussa, työpaikalla, opiskelijatapahtumassa tai vaikkapa valmistujaisissa. Puheen pitäminen voi tuntua pelottavalta, mutta selviät siitä kyllä sopivilla työkaluilla – ota avuksi klassisen retoriikan keinot.

Klassisen retoriikan keinoja voi soveltaa moneen, mutta niistä on hyötyä erityisesti omia puhujataitoja kehittäessä. Klassinen retoriikka sisältää viisi vaihetta: aiheen löytämisen (inventio), aineksen jäsentämisen (dispositio), ilmaisutavan eli tyylin (elocutio), mieleenpainamisen (memoria) ja puheen esittämisen (actio). Voit hyödyntää klassisen retoriikan keinoja puheen kirjoittamisessa, mutta vaiheet soveltuvat myös muunlaisten tekstien ja esitysten työstämiseen.

VAIHE 1: Mistä aiot puhua? Valitse aiheesi!

Ennen kuin aloitat puheen kirjoittamisen, on hyvä pysähtyä miettimään kenelle ja millaisessa tilanteessa tulet pitämään puheen. Pidätkö puheen pienessä, tutussa porukassa rennon illallispöydän äärellä vai ison yleisön edessä koulun auditoriossa? Aihe on hyvä kohdistaa juuri yleisöllesi.

VAIHE 2: Miten pitää paketti kasassa? Jäsentele puheesi sisältö. 

Nyt on aika alkaa työstämään puheesi sisältöä ja rakennetta. Valitse, mitä aiheita ja argumentteja haluat käsitellä, ja missä järjestyksessä ne olisi hyvä esittää. Virallisessa tilaisuudessa haluat käyttää argumentteja eri tavalla kuin rennossa puhetilanteessa, mutta yleisön vakuuttaminen on aina tärkeää. Varmista, että puheella on selkeä rakenne – alku, keskikohta ja loppu.

VAIHE 3: Miten aiot ilmaista itseäsi? Mieti esiintymistä ja puhetapaasi. 

Käytä erilaisia tyylikeinoja ja kieltä, joka sopii puheen sisältöön ja tilaisuuteen. Rytmitä puhetta, hyödynnä toistoa, käytä yleisölle kohdistettua kieltä. Työpaikalla pidettävä puheenvuoro on hyvä pitää asiallisena, kaverin häissä puhe voi olla huomattavasti rennompi. Vaikka erilaiset puhetilanteet vaativat erilaista ilmaisua, on tärkeää kunnioittaa yleisöä ja pitää heidät mielessä puheen aikana. 

VAIHE 4: Miten pitää sujuva puhe? Harjoittele ja paina puhe mieleesi. 

Jos puheen pitäminen hermostuttaa, puheen harjoitteleminen auttaa taatusti. Harjoittele, harjoittele ja harjoittele. Paina puhe mieleesi. Toiset kirjoittavat koko puheensa paperille, toiset käyttävät muistikorteille kirjoitettuja tukisanoja. Testaa ja valitse sinulle sopivin tapa.

VAIHE 5: Tee viime hetken valmistelut ja anna mennä!

Jos pystyt, kuvaa etukäteen pätkä puhettasi videolle. Videota katsomalla huomaat, puhutko liian nopeasti tai pitäisikö sinun ehkä pitää enemmän taukoja puheen aikana. Miltä näytät puhetta pitäessäsi? Onko asentosi luonteva? Onko olosi rento? Katsotko tarpeeksi yleisöön? Jos huomaat jotain kehitettävää, yritä pitää se mielessä puhetta pitäessä. Älä kuitenkaan stressaa liikaa – sinun ei tarvitse olla täydellinen. Ei muuta kuin puhetta pitämään!

Tsemppiä puheen pitämiseen!

Hae kielten ja kirjallisuuden koulutuksia


Mainokset