Nuori yrittäjä, tartu tuumasta toimeen!
Oletko kiinnostunut yrittäjän arjesta ja työstä, jossa voit pitää langat omissa käsissäsi ja olla pomo itse itsellesi? Toisin kuin usein ajatellaan, sinun ei tarvitse odottaa tutkintotodistusta – myös opiskeluaikana voi kokeilla omia siipiään bisnesmaailmassa. Opiskelijana arki on usein joustavaa, mikä helpottaa yrityksen ylläpitoon kuluvaa ajankäyttöä. Keräsimme yhteen kahdeksan vinkkiä, joilla päästä alkuun yrityksen perustamisessa.
Uskalla seurata unelmiasi
Ensimmäinen askel on tehdä päätös toteuttaa unelmat. Joustava aikataulu ja vapaa-aika ovat opiskeluajan vahvuuksia, ja ne helpottavat unelmien muuttamista todeksi.
Suunnittele, suunnittele, suunnittele
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Sanonta pitää todella paikkansa, sillä se auttaa hahmottamaan kokonaisuuksia ja seuraamaan töiden etenemistä. Muista myös, että sinun tulee töiden lisäksi opiskella. Hyvä suunnittelu auttaa työn ja opiskelun välillä tasapainoilussa, ja vähentää tästä aiheutuvaa stressiä.
Verkostoidu
Opiskelijana kannattaa ottaa hyöty irti erilaisista koulu- ja opiskelijaelämään liittyvistä kontakteista ja sosiaalisista tapahtumista. Nuorille yrittäjille on myös monia omia verkostoja ja yhdistyksiä, joihin voi liittyä. Voit myös etsiä itsellesi mentorin joka tukee, kommentoi ja antaa extrapotkua suunnitelmillesi!
Kerää työkokemusta
Kerää työkokemusta kiinnostavilta aloilta ja hyödynnä aikaisempia kokemuksiasi. Käytännön hommat tuovat näkemystä työelämään. Pääset myös testaamaan yritykseesi liittyviä teoreettisia ajatuksia käytännössä. Lisäksi CV:si täyttyy arvokkaalla kokemuksella jo ennen valmistumista!
Tee budjetti
Saatat joutua etenkin aluksi elämään aikaisempaa pienemmällä budjetilla. Varaudu etukäteen ja suunnittele tulevat menot. Kun olet arvioinut tulevat kustannukset, vältyt ikäviltä yllätyksiltä myöhemmin eikä säästäminen tunnu niin vaikealta käytännössä.
Pidä kirjaa tuloistasi
Kun yrityksesi alkaa tuottaa rahaa, on tärkeää pitää kirjaa siitä, paljonko tienaat. Opintotuen myöntämiselle on asetettu tietty tuloraja, jonka ylittämistä Kela valvoo. Jos tienaat yli sallitun määrän, joudut maksamaan opintotukia takaisin.
Uskalla tehdä virheitä
Virheistä oppii! Opiskelijana et myöskään tipu täysin tyhjän päälle mikäli yrittäjyys ei onnistukaan – voit aina palata takaisin opintojen pariin ja yrittää myöhemmin uudestaan, jos siltä tuntuu.
Hyödynnä roolisi opiskelijana
Älä pelkää kertoa äänen olevasi opiskelija, päinvastoin! Usein opiskelijoita kuunnellaan, sillä heillä on tarjota ajankohtaista tietoa sekä uusia ja tuoreita näkökulmia. Se, että olet uskaltanut perustaa yrityksen kertoo hyvästä motivaatiosta ja rohkeudesta.