Valmennuskurssit tarjoavat tehokkaan tavan valmistautua pääsykokeisiin ja kerrata aiemmin opittua. Kurssien tarkoituksena on tukea ja auttaa opiskelijaa pääsykokeisiin lukemisessa. Valmennuskursseilla jaetaan useimmiten opiskelumateriaali sekä tehtäviä, joiden avulla voi harjoitella tulevaa pääsykoetta varten. Kurssit pitävät usein sisällään lähiopetuksen lisäksi etäopiskelua verkossa.
Valmennuskurssit auttavat valmistautumaan yliopistojen tai korkeakoulujen pääsykokeisiin. Valintakokeiden tarkoituksena on mitata opiskelemaan pyrkivien opiskelijoiden opiskeluvalmiuksia sekä kypsyyttä opiskella kyseisessä oppilaitoksessa. Valmistautuminen pääsykokeisiin on aikaa vievää ja vaativaa työtä – valmennuskurssit ovat hyvä vaihtoehto, mikäli kaipaa neuvoja ja opastusta valmistautumiseen.
Valmennuskurssien sisältö
Kursseilla opetellaan vastaus- ja oppimistekniikoita, joista opiskelijoilla tulisi valmennuskurssin jälkeen olla vankka pohja. Tärkeintä ei ole, mitä on oppinut, vaan miten osaa osoittaa oppimansa pääsykokeissa. Kursseilla keskitytäänkin usein laajoihin kokonaisuuksiin ja niiden hahmottamiseen. Valmennuskurssit tarjoavat myös hyvän tilaisuuden vaihtaa ajatuksia muiden yliopistoon tai korkeakouluun pyrkivien kanssa.
Opiskelu valmennuskursseilla
Oman motivaation löytäminen on tärkeää osallistuessa valmennuskurssille. Tärkeää on myös suunnitella opiskelunsa ja varata riittävästi aikaa lukemiseen. Kaikki valmennuskurssit toimivat oman opetussuunnitelmansa mukaan. Yhteistä niillä on kuitenkin, että järjestäjät toivovat oppilaidensa pääsevän sisään toivomaansa opiskelupaikkaan.
Kurssin aikana on usein välikokeita sekä erilaisia testejä, joilla voi seurata oppimisensa kehitystä. On tärkeää tehdä annetut tehtävät ja olla tunneilla valppaana, jotta saisi valmennuskurssista mahdollisimman paljon irti. Valmennuskurssien sisältö on aina päivitetty vastaamaan valintakokeiden vaatimuksia.
Valmennuskurssien opettajat ovat usein alansa huippuja, joilla on pitkä kokemus alalta. Usein opettajakunta koostuu asiantuntijoista ja opetettavien alojen ammattilaisista. Toisinaan opettajina saattaa toimia myös alan opiskelijoita, joilla on vankaa kokemusta pääsykokeista sekä niihin valmistautumisesta. Valmennuskursseilla opiskelija saa ainutlaatuista valmennusta pääsykokeisiin ja varmasti vastaukset kaikkiin kysymyksiinsä.
Valmennuskursseille hakeminen
Valmennuskursseille hakeminen tapahtuu usein kursseja tarjoavien tahojen omien kotisivujen kautta. Kurssijärjestäjille voi myös soittaa tai lähettää sähköpostia ja kertoa halukkuudestaan osallistua valmennuskurssille.
Opiskelija voi joko osallistua kurssille tai tilata järjestäjältä itseopiskelupaketin. Voit helposti vertailla valmennuskurssivaihtoehtoja täällä.
Valmennuskurssien hinnat
Kurssit ja itseopiskelupaketit ovat maksullisia. Hinnat vaihtelevat suuresti, mutta usein eri järjestäjien kurssihintoihin vaikuttavat kurssin pituus ja intensiivisyys. Itseopiskelupaketti on usein huomattavasti läsnäoloa vaativaa kurssia edullisempi. Itseopiskelu tapahtuu usein verkossa.
Hintahaarukka on laaja ja valmennuskurssien hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta jopa viiteen tuhanteen euroon. Valmennuskurssin voi usein maksaa erissä. Valmennuskurssien järjestäjät saattavat tarjota myös erilaisia alennuksia, joihin kannattaa tutustua. Esimerkiksi kaveri-alennus on ollut yleisesti käytössä.
Takuu valmennuskursseista
Joillakin valmennuskursseilla on käytäntö, että mikäli valmennuskurssin käynyt opiskelija ei pääse kurssin jälkeen pyrkimäänsä oppilaitokseen sisään, saa hän uuden valmennuskurssin edullisemmin tai jopa vain opiskelumateriaalin hinnalla.
Takuuvaihtoehtoja on erilaisia ja jotkin valmennuskurssien järjestäjät eivät tarjoa niitä ollenkaan.