Kun edessä on välivuosi
Syksy on opintojen alkamisen aikaa, mutta osalla edessä on välivuosi. Välivuosi on yhden mielestä tuhlattua aikaa ja toisen mielestä mahtava mahdollisuus olla aktiivinen ja selvittää omia tulevaisuuden suunnitelmiaan. Kaikki eivät välivuotta vietä, eikä se kaikille sovi. Siinä missä yksi valitsee välivuoden vapaaehtoisesti, toinen päätyy viettämään sitä pakon sanelemana. Mitä välivuodesta voi saada irti, ja miksi osa mieltää sen negatiiviseksi asiaksi?
Päätös vai pakko?
Moni nuori viettää välivuotta lukion jälkeen. Syynä voi olla esimerkiksi
- Päätös pitää taukoa opinnoista. Päätöksen takana voi olla esimerkiksi epävarmuus siitä, mitä halutaan opiskella tai tarve ottaa hetken aikaa rennommin.
- Armeija tai siviilipalvelus, joiden käyminen estää täysipäiväisen opiskelun. Armeijassa tai sivarissa vietettyä puolta vuotta tai vuotta voidaan tuskin kutsua hukkaan heitetyksi ajaksi, mutta ne saavat nuorelle aikaan tauon opintoihin. Armeijasta saa mm. arvokasta johtamiskokemusta.
- Halu tehdä välillä töitä ja kerätä rahaa. Keräyskohteena voi olla esimerkiksi matkustelu tai tulevaa varten säästäminen.
- Ilman opiskelupaikkaa jääminen.
Mitä kaikkea välivuoden aikana voi tehdä?
Välivuoden voi hyödyntää tai olla hyödyntämättä. Ei kuitenkaan ole helppoa sanoa, mistä voi tulevaisuudessa olla hyötyä. Kun toisen mielestä ulkomailla reissatessa vietetty aika on lähinnä huvittelua, kokee toinen sen ainutlaatuisena tilaisuutena oppia kieliä ja avartaa maailmankuvaa. Välivuosi kuluu esimerkiksi
...töitä tekemällä. Töistä saa paitsi rahaa, myös työkokemusta. Työkokemus voi myös poikia töitä myöhemmin ja tutustuttaa uusiin kontakteihin.
... preppaamalla ajoissa tulevan vuoden pääsykokeisiin. Koko vuoden kestävä valmistautuminen voi olla liioittelua, mutta opiskelupaikan saaminen vaatii vaivaa.
... omia kiinnostuksen kohteitaan selvittelemällä esimerkiksi kansanopistossa, avoimen yliopiston tai avoimen ammattikorkeakoulun opinnoissa. Opinnot voi hyväksilukea osaksi myöhempää tutkintoa, eikä esimerkiksi kansanopistossa opiskelu vie paikkaa ensikertalaiskiintiössä.
... matkustelemalla. Aupairiksi Australiaan? Reppureissaamaan Etelä-Amerikkaan? Interrail-reissulle Euroopan maiden halki? Matkabudjetin kasaaminen vaatii yleensä työrupeaman, ellei rahoja ole jo valmiiksi säästössä.
... armeijassa tai siviilipalveluksessa. Myös naiset voivat halutessaan viettää välivuoden armeijassa esimerkiksi johtamiskokemusta kerryttäen.
... korottamalla lukion ja/tai ylioppilastutkinnon arvosanoja.
... vapaaehtoistyötä tekemällä. Auttajista on aina pulaa, ja pienestäkin työpanoksesta on apua.
... urheiluharrastukseen satsaamalla. Mikäli taloudellinen tilanne sen sallii, välivuosi voi olla monelle nuorelle urheilijalle tilaisuus laittaa kaikki likoon urheilussa.
Tyhjänpanttina möllötystä, oman suunnan etsimistä vai tehokasta valmistautumista tulevaan?
Olet ehkä saattanut törmätä seuraaviin ajatuksiin ja väittämiin välivuodesta. Lue alta meidän mielipiteemme väittämistä.
1. Välivuotta ei kannata viettää tyhjänpanttina möllöttäen, koska opiskeluvire katoaa.
Tyhjänpanttina möllötys ei ole erityisen kehittävää puuhaa, myönnetään. Opiskeluvire ei kuitenkaan katoa lopullisesti, vaikka opinnoista pitäisikin taukoa. Kun on motivoitunut opiskelemaan ja on löytänyt itseään innostavan alan, opiskeluvire tulee kuin itsestään. Ja jos alku tuntuu hankalalta, potkaise itseäsi persuksille ja aloita jostakin. Alun jälkeen helpottaa.
2. Välivuosi on hukkaan heitettyä aikaa, jota ei saa koskaan takaisin.
Mitään aikaa emme saa takaisin. Välivuosi on vuosi muiden joukossa. Se, onko se tuhlattua vai ei, jää sinun määriteltäväksesi. Jos koet, että vuosi oli ajanhukkaa, siirry eteenpäin. Muista kuitenkin arvostaa kokemiasi asioita ja yritä löytää niistä hyviä puolia. Ehkä opit uuden kielen tai tapasit uusia ystäviä? Ehkä opit, että joutenolo ei ole sinua varten?
3. Välivuosien takia valmistuminen viivästyy, ja se on huono asia.
Kyllä ja ei. Jos aloitat vuotta myöhemmin, valmistut pakostakin ainakin sen yhden vuoden myöhemmin. Ei kuitenkaan ole sanottua, että nopeampi opintojen aloitus johtaa nopeampaan valmistumiseen. Pahimmassa tapauksessa motivaatio haihtuu, ja opinnot venyvät. Jos aiempi opintojen aloittaminen johtaa alanvaihtoihin ja opintojen keskeytyksiin, ei yksi välivuosi kuulostakaan enää niin pahalta.
4. Välivuosi johtaa syrjäytymiseen ja mielenterveydellisiin ongelmiin.
Välivuosi voi venyä kahdeksi, ja pahimmillaan monen vuoden päämäärättömyys voi johtaa syrjäytymiseen ja mielenterveysongelmiin. Automaattisesti ei välivuosi tai kaksi tee elämästä kurjaa. Jos motivaatiota ei löydy ja tunnet olosi voimattomaksi, kannattaa turvautua ulkopuoliseen apuun ja jutella jonkun kanssa asiasta. Apua voit pyytää esim:
- omilta vanhemmilta tai läheisiltä
- opinto-ohjaajalta
- terveydenhoitajalta
- Sekasin Chatista
- Nuorten kriisipisteestä
- Ohjaamosta
5. Välivuosi auttaa löytämään suunnan tulevalle.
Usein näin käy, etenkin jos asian eteen tekee aktiivisesti jotakin. Asioista selvää ottaminen, lyhytkursseilla opiskelu tai ihmisten haastattelu auttavat usein selvittämään omia kiinnostuksen kohteita ja sulkemaan joitain vaihtoehtoja pois. Ei kuitenkaan kannata odottaa mitään suurta valaistumista, sillä sellaista ei aina tule.
6. Useampi välivuosi tekee luuserin.
Välivuosi ei tee kenestäkään luuseria tai epäkelpoa ihmistä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että liian pitkän laiskottelujakson jälkeen voi iskeä morkkis. Rennosti saa välillä ottaa, mutta rentoilulle kannattaa asettaa päättymispäivämäärä. Jos taas tuntuu, että motivaatiota ei kerta kaikkiaan ole ja mikään ei tunnu kiinnostavan, kannattaa pyytää apua.
7. Välivuosi kuuluu hyödyntää.
Kyllä ja ei. Kaikenlaiset kokemukset rikastuttavat elämää. Pidemmällä aikavälillä ei ole niin väliä, jos välivuosi ei suoraan hyödytä esimerkiksi tulevissa opinnoissa. On tietysti hieno juttu, jos välivuosi auttaa siirtymään lähemmäs omia unelmia.
Välivuosi – muutakin kuin siirtymävaihe?
Ehkä voisimmekin jatkossa puhua välivuodesta jollain muulla nimellä. Mahdollisuuksien vuosi? Vai ihan vain vuosi muiden joukossa? Lopetetaan ainakin niiden nuorien syyllistäminen, jotka syystä tai toisesta viettävät välivuotta. Mitä mieltä sinä olet välivuodesta? Piditkö tai aiotko pitää välivuoden jossain vaiheessa opintojasi?
Etkö tiedä vielä, mitä haluaisit opiskella? Tutustu vaihtoehtoihin:
Lähteet: TE-palvelut, Yle