Ensikertalaiskiintiö tarkoittaa sitä, että osa korkeakoulujen opiskelupaikoista on varattu ensikertalaisille ja osa muille hakijoille. Loput opiskelupaikat täytetään kaikkien hakeneiden joukosta paremmuusjärjestyksessä. Myös ei-ensikertalaiset voivat siis hakea yhteishaussa korkeakouluihin.
Laissa on määrätty, ettei ensikertalaiskiintiö saa merkittävästi heikentää muiden hakijoiden mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi koulutukseen. Jokainen korkeakoulu ilmoittaa erikseen kiintiönsä ensikertalaisista ja muista hakijoista.
Valintakoe ja ylioppilastutkinnon pisteytys ovat samat ensikertalaisille ja ei-ensikertalaisille. Ensikertalaishakijat kilpailevat keskenään heille varatuista opiskelupaikoista, mutta myös heidän tulee täyttää koulutuksen haku- ja pääsyvaatimukset.
Ammatillisissa oppilaitoksissa tai lukioissa ensikertalaiskiintiötä ei ole, vaan kiintiö koskee ainoastaan korkeakouluja eli ammattikorkeakouluja ja yliopistoja. Jos olet hakemassa muualle kuin korkeakouluun, ensikertalaiskiintiöstä ei tarvitse huolehtia.
Olet ensikertalainen, jos...
- et ole suorittanut Suomen korkeakoulujärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa
- et ole vastaanottanut korkeakoulupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen
Jos siis haet korkeakoulupaikkaa ensimmäisen kerran lukion tai ammatillisen koulutuksen jälkeen, olet ensikertalainen. Olet ensikertalainen myös silloin, jos haet korkeakoulupaikkaa useampaa kertaa peräkkäin lukion tai ammatillisen koulutuksen jälkeen, mutta et ole vastaanottanut tai saanut paikkaa aiemmilla hakukerroilla. Vaikka olisit joskus aiemmilla kerroilla saanut opiskelupaikan, mutta et ole vastaanottanut sitä, olet siis edelleen ensikertalainen.
Ensikertalaisiksi katsotaan myös ne hakijat, jotka ovat vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan opintoihin ennen vuotta 2014, mutta eivät ole suorittaneet tutkintoaan valmiiksi.
Avoimessa korkeakoulussa opiskelu ei vaikuta ensikertalaiskiintiöön. Ulkomailla suoritettu korkeakoulututkinto ei myöskään vaikuta ensikertalaisuuteen, vaan siihen vaikuttaa ainoastaan suomalainen tutkinto.
Et ole ensikertalainen, jos...
- olet jo suorittanut Suomen korkeakoulujärjestelmän mukaisen korkeakoulututkinnon
- olet vastaanottanut korkeakoulupaikan syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta suomalaisesta korkeakoulusta (koskee myös siirtohakuja)
Jos olet saanut opiskelupaikan aiemmalla hakukerralla ja vastaanottanut paikan vuoden 2014 syksyn jälkeen, et ole ensikertalainen, vaikka luopuisit opinto-oikeudesta etkä olisi suorittanut opintoja loppuun. Jos sinulla on jo jokin suomalainen korkeakoulututkinto suoritettuna, et ole enää ensikertalainen.
Lähteet: Opintopolku, Helsingin yliopisto