Etsi koulutusta 👉

Taitaja2019 -tapahtuman finalistit ovat kaikki voittajia

Ammattitaidon SM-kilpailun finaaliin pääseminen on merkittävä saavutus. Haastattelimme kolmea etevää finalistia sekä heidän opettajiaan. 

Ammattitaidon SM-kilpailun finaaliin pääseminen on merkittävä saavutus, jonka eteen ovat paiskineet töitä niin opiskelijat kuin ohjaajatkin. Haastattelimme kolmea etevää finalistia sekä heidän opettajiaan. Finalisteja pyysimme muun muassa kertomaan, mikä heille tuottaa iloa omalla alallaan ja mitä kilpailuun osallistuminen heille merkitsee.

Kauneudenhoitoalalla palkitsevinta on tyytyväisen asiakkaan näkeminen

Pinja Löfqvist, 18, suorittaa hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkintoa Länsi-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Luksiassa.

Kauneudenhoitoalan opintojen pariin Pinjan on johdattanut halu tehdä luovaa työtä käsillään ja parantaa työllään ihmisten oloa.

– Eniten osaamisen iloa ja ylpeyttä tunnen silloin, kun asiakkaan ongelmaan löytyy ratkaisu ja tekemäni kauneushoito on mennyt mielestäni hyvin. Asiakas lähtee tyytyväisenä ulos ja tiedän tehneeni kaiken turvallisesti, jotta asiakas olisi työhöni tyytyväinen vielä viikonkin kuluttua.

Kauneudenhoitoalan kilpailun finalisti pitää perushoitojen, esimerkiksi jalka- ja kasvohoitojen tekemisestä. Sydäntä lähinnä on kuitenkin ehostusten tekeminen, aina kevyestä päivämeikistä juhlallisempaan ylioppilas- tai hääjuhlameikkiin.

"On ollut ihanaa nähdä muutokset erilaisten kauneushoitojen jälkeen."

kauneudenhoito ja ehostus

Ammattitaito tekemisen perustana

Ammattiylpeyteen liittyy Pinjan mielestä jatkuva itsensä kehittäminen: 

– Ammattiylpeys on sitä, että alalla oleva kouluttaa itseään jatkuvasti ja tietää alan ajankohtaisia asioita. Täytyy olla perehtynyt siihen, mitä tekee. Tekemisen pohjana täytyy olla ammattitaito, joka takaa sen, ettei asiakkaalle tehdä mitään vahinkoa.

Pinja näkee Taitaja2019 -tapahtumaan valmistautumisen olleen mahtava tilaisuus treenata omaa osaamistaan. Intensiivinen valmistautuminen on sisältänyt esimerkiksi kisoihin tulevien kauneushoitojen harjoittelua opettajan esittäessä tuomaria. Pinja kertoo myös päntänneensä tuotteiden raaka-aineita, vaikka painotus on ollut ennen kaikkea itse tekemisessä sekä pienten yksityiskohtien huomioimisessa.

Pinjan tulevaisuuden suunnitelmissa on työllistyminen omalle alalle sekä kenties jatkokouluttautuminen maskeeraajaksi.

kilpailussa asenne on ykkösjuttu 

Finalisten ja koko kauneudenhoitoalan tulevaisuus näyttäytyy Luksian kauneudenhoitoalan opettajan Nina Sipilä-Latovehmaksen silmissä valoisalta.

– Töittemme skaala on laaja: esimerkiksi kynsi- ja erikoiskasvohoidoista aina kylpylöissä tehtäviin vartalohoitoihin. Ikääntyvä polvi on tottunut hoitamaan itseään ja vanhustentaloissa onkin kysyntää kauneusalan palveluille.

Ninan mielestä Taitaja-tapahtuma on porkkana taitaville opiskelijoille. Finaaliin päässeitä yhdistää opettajan mukaan asenne:

– Taitoja voidaan kehittää ja hioa, mutta jos ei ole asennetta ja halua, niin töistä ei tule yhtään mitään.


Lähihoitajan toiminnantäytteistä työtä harjoitellaan simulaatioharjoituksissa

Niilo Turja, 19, on sosiaali- ja terveysalan opiskelija Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedussa.

Ihmisläheinen työ on aina kiinnostanut Niiloa:

– Saan olla ihmisten kanssa tekemisissä ja kun vielä suuntaudun ensihoidon osaamisalalle, niin työni on täynnä monenlaisia tilanteita ja toimintaa. Tunnen ammattiylpeyttä saadessani hyvää palautetta potilailta.

Lähihoitajan opinnoissa parasta on Niilon mukaan ollut opiskelutapojen moninaisuus: asioita tehdään käytännössä ja opitaan simulaatioharjoitusten kautta. Simulaatioharjoituksissa käydään läpi kuvitteellisia tapauksia, joita opiskelijat pääsevät välillä esittämään ja välillä kommentoimaan katsojina.

monipuolista ja -alaista valmentautumista

Taitaja2019 -tapahtumaan valmistautumiseen on kuulunut edellisvuosien kilpailuihin tutustuminen sekä tämän vuoden tehtävien läpikäynti. Tänä vuonna luvassa on esimerkiksi kotihoidon tehtävä, lääkelaskuja sekä päiväkodin työntekijöiden taukoliikuntahetken suunnittelua.

Sedun lähihoitajakoulutuksen opettajana toimiva Hilkka Hytti luonnehtii treenausprosessia tiukaksi. 

– Niilon kanssa on toiminut moniammatillinen valmennustiimi, jossa mukana on opettajia hoidon, ensihoidon, kuntoutuksen, varhaiskasvatuksen sekä mielenterveyspuolen alalta.

kilpailusta eväitä tulevaisuutta varten

Opettajan mukaan tapahtumaan lähdetään positiivisin ja odottavin mielin:

–  Vaikka alallamme työllistyminen on muutenkin hyvällä tasolla, on SM-kisoihin osallistuminen merkittävä meriitti työnantajien silmissä ja hyvä lisä CV:hen. Lisäksi kilpailu kasvattaa opiskelijan paineensietokykyä sekä lisää ammatillista kehittymistä ja kokemusta ison luokan kilpailuista.

Niilo vuorostaan kertoo finaaliin pääsyn merkitsevän hänelle oman osaamisen tunnustusta sekä mahdollisuutta tavata muita saman alan opiskelijoita.

Kaksoistutkintoa suorittava finalisti on ehtinyt myös suunnitella tulevaisuuttaan. Näköpiirissä siintävät syksyn yo-kirjoitukset, mutta Niilo katsoo vielä kauemmas.

–  Kolmen vuoden päästä olen varmaankin joko ambulanssissa töissä tai jatkokouluttautumassa joko ensihoitajaksi ammattikorkeakoulussa tai opiskelemassa lääketieteellisessä.


Painotuotteiden suunnittelussa mitataan niin taiteellinen kuin tekninenkin taituruus

Tia Tast, 20, opiskelee Stadin ammatti- ja aikuisopistossa mediapalveluiden tuottajaksi julkaisutuotannon puolella. Taitaja2019 -tapahtumassa Tia osallistuu painotuotteen suunnittelun finaaliin.

Tiaa on aina kiinnostanut paperiteollisuus ja visuaalinen suunnittelu. Koulussa hän pääsikin sekä painamaan että suunnittelemaan, joten prosessin molemmat päät tulivat tutuksi.

"Tunnen iloa nähdessäni oman tuotteeni siirtyvän tietokoneen näytöltä käsiini, minkä jälkeen pääsen katselemaan ja tutkimaan työni tulosta."

painotuotteita

työharjoittelu valmentaa kilpailuun ja työelämääN 

Tialle ammattiylpeys merkitsee ylpeyttä oppimastaan ja sitä, että on pääpiirteittäin tyytyväinen ammattiinsa ja tekemiseensä.

Taitaja2019 -tapahtuma vuorostaan merkitsee ainutlaatuista tilaisuutta, jossa pääsee todistamaan itselleen ja muille osaamistaan. Kilpailuun Tia on valmistautunut työharjoittelussa kokeillen samalla sitä, miltä tuntuu työskentely työympäristön paineiden alla. Töissä ei ole voinut hieroa yksityiskohtia loputtomasti ja se on Tian mielestä ollut kiehtovaa, välillä väsyttävää mutta samalla todella palkitsevaa.

Omiksi vahvuuksikseen alalla Tia mainitsee rauhallisuuden, keskittymiskyvyn sekä tarkkuuden.

Tia haluaisi valmistuttuaan jatkaa graafisen ja visuaalisen alan opintoja korkeakoulussa sekä päästä mukaan työelämään.

– Unelmien työpaikka olisi esimerkiksi mainos- tai konsulttifirmassa suunnittelemassa tai taittamassa mainostöitä.

finalisteja yhdistää itsenäisen ajattelun taito

Tuula Karastie opettaa media-alaa Stadin ammatti- ja aikuisopistossa ja kertoo painotuotteiden suunnittelun olevan yllättävän tekninen laji.

– Kilpailutehtävät sisältävät painotuotteen suunnittelua, typografiaa ja kuvankäsittelyä. Arvioinnissa painotetaan aineiston hyvää ja tarkkaa teknistä toteutusta. Laji saattaa yleisölle näyttäytyä pitkälti visuaalisena, mutta taiteelliseen tekemiseen yhdistyy myös vahva tietotekniikan osaaminen.

Finaaliin päässeitä yhdistää Tuulan mukaan kyky ajatella poikkeuksellisesti. Mitalisijoille yltäneet osaavat usein kyseenalaistaa normeja, havaita epäloogisuuksia ja käyttää omia aivojaan.

Opettajan mielestä Taitaja-tapahtuma on osallistujille seikkailu ja kilpailusta saatava todistus on arvostettu rohkeuden merkki. Tapahtuma voi olla myös portti työelämään.

– Sanotaan, että jos on ollut finaalissa, niin saa aika varmasti myös työpaikan. Nyt esimerkiksi Tialle etsittiin harjoittelupaikkaa sillä ajatuksella, että hän voi valmentautua Taitaja-kisoihin, eikä ollut vaikeuksia löytää paikkaa parhaasta mahdollisesta yrityksestä.

Lue Taitaja2019 -tapahtumasta


Mainokset