Julkaistu 9.1.2019 Koulutusliitteessä
TEKSTI: Aino-Liisa Tuomisalo KUVAT: Anna Moilanen
Haaveet ulkomailla opiskelusta todeksi!
Anna Moilanen, 24, on alun perin kotoisin Kouvolasta. Opiskelu on vienyt Annaa ympäri maailmaa. Ensin yliopistoon Skotlantiin, josta vaihtovuosi vei vielä Hongkongiin. Nyt Anna hakee maisteriopintoihin Englantiin – tai jos se ei nappaa, niin työtarjous Kiinassa odottaa.
Ajatus ulkomailla opiskelusta sai Annan innostumaan. Hän oli aiemmin kuvitellut, millaista olisi aloittaa yliopisto-opiskelu Suomessa. Se ei kuitenkaan tuntunut mielenkiintoiselta tai erityisen kivalta. Anna halusi myös hankkia englanninkielisen tutkinnon.
Kaikki alkoi viimeisen lukiovuoden aikana vuonna 2014, kun Anna luki, että EU-maiden kansalaisten ei tarvitse maksaa lukuvuosimaksuja Skotlannissa lainkaan.
– Sillä hetkellä päätin, että Skotlantiin menen.
Suuria pelkoja tai odotuksia ei Annalla ulkomailla opiskelun suhteen ollut. Hän on asunut ulkomailla aiemminkin ja englantikin sujui jo ennalta.
– Tiesin myös, että liika suunnitteleminen ja haaveileminen aiheuttaa pettymyksiä. Mikään ei koskaan mene juuri niin kuin on etukäteen ajatellut.
Annan päällimmäisenä ajatuksena oli, että ulkomailla opiskelu tulee olemaan hieno kokemus.
– Ja niin se on ollut. Ei kaduta yhtään, päinvastoin.
Brexitin myötä ilmainen opetus EU-maiden kansalaisille saattaa loppua, mutta varmaa tietoa siitä ei vielä ole.
Kun Anna haki britteihin yliopistoon, hänen ei tarvinnut valita ensisijaista hakukohdetta, jonne päästessään juuri se paikka olisi ollut pakko ottaa vastaan. Voi siis hakea useampaan yliopistoon ja katsoa vasta hyväksyvän päätöksen saatuaan, mihin haluaa eniten.
Anna haki viiteen eri yliopistoon Skotlannissa ja pääsi neljään sisään. Anna valitsi Aberdeenin yliopiston (University of Aberdeen), joka sijaitsee Aberdeenin kaupungissa Pohjois-Skotlannissa.
– Aberdeenin yliopistossa oli juuri minun haluamani tutkinto, ja se on hyvä yliopisto.
Anna opiskelee Aberdeenin yliopistossa neljättä eli viimeistä vuottaan Master of Arts in Sociology -tutkintoa. Suomalaisittain Anna valmistuu sosiologian kandiksi. Vanhoissa brittiläisissä yliopistoissa ”master” tarkoittaa kandia.
Skottiaksentti aiheutti aluksi hämmennystä
Anna sanoo parhaaksi asiaksi ulkomailla opiskelussa kansainvälisen ympäristön. Esimerkiksi Aberdeenin yliopistossa melkein puolet opiskelijoista on ulkomaalaisia.
– Olen saanut ihanan ystäväporukan. Kaikki ovat eri puolilta maailmaa.
Ulkomailla opiskellessa itsenäistyy eri tavalla. Anna sanoo, että ulkomailla pääsee haastamaan itseään vähän enemmän, kun poistuu omalta mukavuusalueelta ja tutusta koti-Suomesta. Ulkomailla tulee vastaan mahdollisuuksia, joihin ei kotimaan ympyröissä törmäisi.
Opiskeleminen Skotlannissa on sujunut Annalta helposti. Kurssit on järjestetty yliopistossa hyvin. Alusta asti on ollut hyvin selkeää, mitä opiskelijoilta odotetaan ja miten asioita hoidetaan.
– En ole missään vaiheessa tuntenut, että olisin sen huonommassa asemassa kuin vaikka paikalliset.
Oppitunteja on yliopistossa kuitenkin melko vähän.
– En tiedä, onko tämä yleistä myös muualla. Olisi kuitenkin mukavampaa, jos tunteja olisi enemmän.
Skottiaksentti aiheutti Annalle aluksi harmaita hiuksia – ja välillä se aiheuttaa niitä vieläkin. Kaikki yliopiston professorit eivät kuitenkaan ole skotlantilaisia, joten opetusta ymmärtää hyvin. Aksenttiin tottuu nopeasti, ja muutaman kuukauden jälkeen se alkaa jo kuulostaa tutulta.
– Aluksi myös mietitytti, että kirjoitankohan esseitä englanniksi tarpeeksi hyvin tai oikealla tavalla. Ensimmäisen vuoden aikana pääsin hyvin kärryille siitä, miten hommat sujuvat ja nykyään ei tarvitse epäröidä.
Anna kertoo pitävänsä paljon yliopistostaan. Toisen vuoden aikana hän pääsi Hongkongiin vaihto-oppilaaksi.
Kämppikset ovat tehneet Skotlannissa asumisesta mukavaa
Ärsyttävimmäksi asiaksi ulkomailla opiskelussa Anna sanoo viranomaisasioiden hoitamisen. Pankki- ja veroasiat sekä asioiminen Kelan kanssa aiheuttaa välillä päänsärkyä, sillä kaikkia asioita ei aina voi hoitaa puhelimitse tai verkossa.
Arkiasioiden järjestely oli alkuun Annasta haastava juttu.
Muun muassa asunnon etsiminen, sähkö- ja vesisopimusten tekeminen, nettiyhtiöiden kilpailuttaminen ja pankkitilin avaaminen olivat asioita, joita Annan oli tehtävä heti muutettuaan Skotlantiin.
Aberdeenissa vuokrat ovat korkeita, mutta Anna toteaa niin olevan kaikkialla. Anna on löytänyt mahtavia kämppiksiä, joten asuminen Skotlannissa on ollut mukavaa.
Skotlannista on helppo löytää osa-aikaisia töitä, jos vain haluaa. Yliopisto myös tukee opiskelijoita hyvin. Anna mainitsee, että terveydenhuolto Skotlannissa on yliopisto-opiskelijoille todella hyvä.
– Suurimmaksi osaksi se on opiskelijoille täysin ilmaista – en ole kolmen vuoden aikana maksanut senttiäkään mistään. Monet lääkkeetkin ovat täysin ilmaisia.
Mitä Aberdeenin jälkeen?
Tulevaisuuden suunnitelmaksi Anna kertoo maisteriopinnot Iso-Britanniassa, tällä kertaa Englannissa. Maisteriopinnot kestävät Englannissa yleensä vuoden verran.
Anna on saanut työtarjouksen isolta suomalaiselta yritykseltä. Työpaikka olisi Kiinassa.
– Jos ei ekalla kerralla nappaa maisteriohjelman haun kanssa, voi olla, että teen ensin töitä muutaman vuoden ja haen sitten uudestaan.
Annan suunnitelmissa ei kuitenkaan ole Suomeen palaaminen.
– Tykkään asua ulkomailla ja tuntuu, että täällä on paljon enemmän vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia.
Anna haluaa sanoa ulkomailla opiskelua pohtivalle nuorelle, että jos yhtään unelmoi ulkomailla opiskelusta, kannattaa lähteä.
– Muuten voi olla, että jää katumaan pitkäksi aikaa, ettei edes yrittänyt.
Anna kertoo tuntevansa monia ulkomaalaisia, jotka ovat lähteneet ulkomaille opiskelemaan, mutta vuoden jälkeen huomanneet, ettei se tuntunutkaan omalta jutulta.
– He palasivat kotiin. Ja se on okei.
Vaikka ulkomailla opiskelusta olisi haaveillut pitkään, kokeilematta ei voi tietää, sopiiko se itselle vai ei. Jos ulkomailla opiskelu sujuu, se voi muuttaa tulevaisuuden suunnan täysin.
– Aivan kuten minulle kävi, Anna sanoo.
Kerro joku hauska muistosi matkasi varrelta?
”Olin juuri saapunut Hongkongiin vaihtoon. Oli myöhä, mutta menin lähellä olevaan ranskalaiseen ravintolaan syömään.
Jossain vaiheessa viereisen pöydän vieraat, jotka ilmeisesti tunsivat omistajat, avasivat samppanjapullon. Pullon korkki lensi suoraan minua päin! He pahoittelivat ja pyysivät liittymään seuraan.
Ilta loppui siihen, että omistajat olivat laittaneet ovet kiinni ja me tanssimme pöydillä ja tuoleilla monta tuntia ennen kuin poliisit tulivat paikalle melun takia. Sen jälkeen sain aina alennusta, kun menin kyseiseen paikkaan syömään!”