Etsi koulutusta 👉

Onko lukivaikeus este opinnoille?

Noin 6-10 prosentilla suomalaisista on jonkinlaisia luku-tai kirjoitusvaikeuksia. Lukivaikeus saattaa tuntua lamaannuttavalta, mutta se ei ole este saavuttaa unelmiaan. Lue lisää miten lukihäiriö ilmenee ja mistä siihen saa apua ja tukea opinnoissa!

lukivaikeus ja opiskelu

Lukeminen takkuilee, rivit pomppivat silmissä ja kirjaimet vaihtavat paikkaa. Tuntuu, että pitkiä ja vieraita sanoja ei ole toivoakaan lausua oikein, ja kirjoittaessa kirjaimia puuttuu. Kuulostaako tutulta? Lukihäiriö tai lukivaikeus, eli dysleksia, on osa oppimisvaikeuksien kirjoa. Noin 6–10 prosentilla suomalaisista on jonkinlaisia vaikeuksia lukemisessa ja kirjoittamisessa. Mutta onko lukivaikeus este opinnoille? Katso asiantuntijan vinkit parhaisiin opiskelutekniikoihin!

Mitä lukivaikeus tarkoittaa?

Lukihäiriö tai lukivaikeus tarkoittaa lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeutta. Lukihäiriön ilmeneminen on yksilöllistä, mutta tyypillistä lukivaikeudelle on lukemisen hitaus ja virheellisyys, sekä ongelmat sanojen oikein kirjoittamisessa. Luki- ja kirjoitushäiriöitä on eri tasoisia lievästä vaikeaan.

Luki- ja kirjoitushäiriö voi ilmetä esimerkiksi seuraavanlaisesti:

  • Lukuhitaus
  • Lukuvaikeus: kirjaimet hyppivät paperilla, rivien seuraaminen on hankalaa
  • Vaikeus ääntää ja ymmärtää pitkiä ja vieraita sanoja
  • Vaikeus ymmärtää lukemaansa tai kuulemaansa
  • Vaikeus oppia vieraita kieliä
  • Vaikeus erottaa asioita ja kirjaimia toisistaan, esim. oikea ja vasen, B ja D
  • Kirjoitusvirheet

Lukivaikeus ei liity älykkyyteen

Nykytutkimuksen valossa lukivaikeus on melko vahvasti periytyvää, ja johtuu aivojen osasta, joka käsittelee poikkeavasti lukemista ja kielen ymmärtämistä. Dysleksikot eivät opi muita huonommin, ainoastaan eri tavalla.

Jokaisen ihmisen oppiminen on yksilöllistä, ja kaikilla on haasteita jollain osa-alueella. Lukivaikeus on ominaisuus, joka voi antaa erityisiä vahvuuksia henkilökohtaiseen osaamiseen. Lukivaikeus ei ole sairaus, eikä se liity millään tavalla henkilön älykkyyteen tai kirjalliseen kyvykkyyteen. Olihan Agatha Christielläkin, yhdellä maailman rakastetuimmista kirjailijoista, lukivaikeus.

On hyvä myös huomata, että vaikka lukivaikeus voi tuoda lisähaasteita opintoihin, se ei ole este kouluttautumiselle. Ei siis kannata jättää tavoittelematta unelmiensa opiskelupaikkaa lukivaikeuden takia. Opiskelu vaatii hieman sopeutumista ja harjoittelua, mutta lukivaikeuden kanssa voi menestyä vaativissakin opinnoissa.

Miten tunnistaa lukivaikeus?

Jokainen tekee välillä kirjoitusvirheitä ja lukee asioita väärin. Se ei vielä välttämättä kerro lukivaikeudesta. Lukivaikeuden tunnistaminen on tärkeää, ja siihen on monenlaisia työkaluja. Useissa toisen asteen oppilaitoksissa lukivaikeutta seulotaan ensimmäisenä opiskeluvuonna, ja lukivaikeuden tunnistamiseen voi saada apua myös oppilaitoksen erityisopettajalta.

Jos olet korkeakouluopiskelija ja epäilet lukivaikeutta, voit kääntyä opiskelijaterveydenhuollon puoleen. Myös terveyskeskukset ja yksityiset terveysasemat seulovat lukivaikeutta.

Lukivaikeutta voidaan tutkia ensimmäiseksi seulontatesteillä, ja sen jälkeen yksilötestillä. Seulonta- ja yksilötestin perusteella on mahdollista saada lääkärin lausunto. 


Vinkkejä opiskelutekniikoihin

Oikean opiskelutekniikan löytäminen on tärkeää jokaiselle opiskelijalle, mutta opiskelutekniikan merkitys vielä korostuu lukivaikeuden kanssa painiville. Kysyimme oppimisvaikeuksien asiantuntijaorganisaatiolta Erilaisten Oppijoiden liitolta vinkkejä parhaisiin opiskelutekniikoihin:

  1. Harjoittele lukemistekniikoita: Aloita lukeminen tekstin silmäilyllä ja sisällysluetteloon perehtymällä. Mieti, miksi luet ja mitä etsit tekstistä. Pysähdy sopivien tekstikappaleiden jälkeen kysymään itseltäsi, mitä tuli luettua. Lopuksi kertaa ja muistele, mitä juuri luit.
  2. Tee muistiinpanoja, miellekarttoja ja merkintöjä teksteihin.
  3. Suunnittele ja aikatauluta tekemistäsi. Pilko tehtäväkokonaisuuksia pienempiin osiin ja mieti, mikä on tavoite oppimisen, suoriutumisen ja aikataulun suhteen.
  4. Hyödynnä erilaisia muistiinpanoympäristöjä. Kokeile esimerkiksi perinteisiä vihkoja, puhelimen sanelinta ja muistioita ja erilaisia sovelluksia, kuten Audionote, Evernote, Bookcreator, Padlet ja Simplemind.
  5. Tutustu Microsoftin syventävään lukuohjelmaan, joka käyttää useita lukemista parantavia tekniikoita.
  6. Kokeile opinnoissa dysleksiafonttia, joka on suunniteltu erityisesti ihmisille, joilla on lukivaikeus.


Älä jää yksin lukivaikeuden kanssa

Lukivaikeuden kanssa ei kannata jäädä yksin, sillä apua on saatavilla. Tuen hakeminen opintoihin on tärkeää, ja erityisjärjestelyt saattavat helpottaa opintoja huomattavasti. Tärkeää opinnoissa on omien vahvuuksien ja heikkouksien tunnistaminen ja tiedostaminen, joka helpottaa apukeinojen suunnittelua.

Lääkärintodistus lukivaikeudesta tai erityisopettajan antama lausunto on yleensä edellytys erityisjärjestelyille opinnoissa, joten lukivaikeuden tunnistamisen jälkeen on hyvä pyytää itselleen mahdollisimman kattava lausunto suositelluine opiskelujärjestelyineen. Kattava diagnoosi toimintaehdotuksineen yleensä helpottaa avun ja erityisjärjestelyjen saamista opintojen eri vaiheissa.

Älä unohda henkistä tukea: vertaistuki on kultaakin kalliimpaa!

Millaisia erityisjärjestelyjä on mahdollista saada?

Mahdollisuus erityisjärjestelyihin opintoihin hakeutuessa kannattaa hyödyntää. Erityisjärjestelyjä voi saada jo valintakoevaiheessa, joten hakiessasi oppilaitokseen, ota selvää mahdollisuuksista erityisjärjestelyihin. 

Myös ylioppilaskirjoituksissa on mahdollisuus erityisjärjestelyihin. Tarkat menettelyt vaihtelevat oppilaitos- ja koulutuskohtaisesti.

Mahdollisia erityisjärjestelyjä voivat olla:

  • Pidempi aika tehdä kokeita ja tenttejä
  • Äänikirjat opinnoissa
  • Pidempi esseiden palautusaika
  • Lupa nauhoittaa luentoja
  • Mahdollisuus tehdä kokeita rauhallisessa ympäristössä tai vastamelukuulokkeiden käyttäminen
  • Lupa käyttää tietokonetta kokeissa ja tenteissä
  • Tietokoneen puhetuki ja mahdollisuus tuottaa tekstiä sanelemalla
  • Erilaiset suoritustavat tehtävien tekemiselle

    Lukivaikeuteen voi saada tukea missä koulutusasteella tahansa. Virallisten erityisjärjestelyjen lisäksi opiskelutovereilta voi pyytää apua esimerkiksi luennoilla muistiinpanojen ottamiseen, jolloin voi itse keskittyä opetuksen seuraamiseen.

    Tarvitsetko tukea opiskeluun?

    Lähteet: Erilaisten oppijoiden liitto, lukihairio.fi, yths.fi, opintopolku.fi, oppimisvaikeus.fi 


    Mainokset