Ammattiopistoista ja ammattikorkeakouluista valmistuu valtava määrä “nomeja” joka vuosi. On restonomia, tradenomia, merkonomia ja datanomia. Mutta mitä nämä nomit oikein tekevät? Mihin he työllistyvät? Missä heitä tapaa?
ARTENOMI, AMK
Artenomeiksi valmistutaan vaatetuksen, jalkinemuotoilun tai lasi- ja keramiikkamuotoilun koulutusohjelmista. Muotoilijana työskentelevän artenomin löytää useimmiten häärimästä eri alojen yrityksissä. Yrittäjänä työskentely on myös tavallista artenomeille. Artenomi voi työskennellä myös opetustehtävissä, asiantuntijana tai konsultointitehtävissä.
Saatat ostaa artenomilta hänen suunnittelemansa huipputyylikkään mekon tai vaasin. Artenomi on saattanut valmistaa mukavimmat kenkäsi tai ihailemasi koriste- tai käyttöesineen.
Artenomi voi toimia esimerkiksi muotoilijana, tuoteassistenttina, tuotepäällikkönä tai projektipäällikkönä.
MEDIANOMI, AMK
Medianomeja valmistuu media-alan ammattikorkeakoulututkinnoista. Medianomi on voinut käydä esimerkiksi journalismin tai televisiotuotannon alan ammattikorkeakoulututkinnon. Medianomeja löytää pitkin poikin media-alan kenttää: tv-alalta, lehtien toimituksista, videotuotannon parista, tapahtumatuotannosta, musiikkibisneksestä tai erilaisista viestinnän alan tehtävistä.
Medianomi on media-alan monitaituri. Hän voi häärätä tv-tuotannon kulisseissa kuvaussihteerinä tai tuottajana. Medianomin saattaa bongata juttukeikalta kirjoittamassa pieneen muistikirjaan kynä sauhuten haastateltavan kommentteja. Hän saattaa myös olla valokuvaajana tapahtumissa, copywriterina mainostoimistossa, viestinnän assistenttina tai tiedottajana.
Medianomi voi toimia esimerkiksi toimittajana, televisio-ohjelman tuottajana, radiojuontajana, lehtivalokuvaajana tai markkinointivastaavana.
GERONOMI, AMK
Geronomiksi valmistuu vanhustyön koulutusohjelmasta ammattikorkeakoulusta. Geronomin voi tavata vanhuspalvelujen tuottajana, koordinoijana tai suunnittelijana. Geronomeja löytää niin julkiselta kuin yksityiseltäkin sektorilta, järjestöistä, säätiöistä tai erilaisista yrityksistä.
Geronomit työskentelevät usein myös hoiva- tai hoitokodeissa tai kuntoutuskeskuksissa. Kehittämisprojektit ovat geronomeille myös tuttuja. Geronomien työkenttä on laaja, ja tulevaisuudessa tehtävät ovat vielä entistä moninaisempia.
Geronomi voi toimia esimerkiksi vanhusten päivätoiminnan ohjaajana, palveluohjaajana tai omaishoidon kehittämisen parissa.
MERKONOMI, AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO
Liiketoiminnan perustutkinnon käyneet valmistuvat merkonomeiksi. Merkonomin tapaa yleisimmin kaupan alalta, kirjastopalveluista tai toimistohommista. Merkonomi saattaa myydä sinulle uuden pikkutakin, auttaa television ostopäätöksessä tai vastata puhelimeen asiakaspalvelussa. Tilitoimistoista voi löytyä kerralla useampiakin merkonomeja.
Merkonomi voi toimia esimerkiksi somistajana, myyntineuvottelijana, palveluneuvojana tai tuote-edustajana.
TRADENOMI, AMK
Tradenomi on alojen ylittäjä, oikea kameleontti ja monitaituri. Monesti mielletään, että tradenomi on suorittanut liiketalouden AMK-tutkinnon. Usein näin onkin, mutta myös esimerkiksi tietojenkäsittelyn koulutusohjelmista voi valmistua tradenomiksi.
Tradenomin voi tavata pankista, myymälästä, yrittäjänä, viestinnän alan tehtävistä tai vaikkapa Kelasta. Tradenomeja löytyy varmasti useimmista suomalaisista yrityksistä ja firmoista. Tradenomien urapolut voivat siis poiketa toisistaan. Toinen tradenomi voi olla työllistynyt valtion palvelukseen, toinen voi olla yrittäjä ja kolmas projektipäällikkö.
Tradenomi voi toimia esimerkiksi pankkivirkailijana, asiakaspalvelupäällikkönä, myyntipäällikkönä tai johdon assistenttina.
RESTONOMI, AMK
Restonomiksi valmistuu suorittamalla hotelli- ja ravintola-alan ammattikorkeakoulututkinnon. Restonomin tapaa useimmiten ravintolan takahuoneesta suunnittelemasta tulevan vuoden projekteja, ruokalistaa tai vaikkapa työvuoroja.
Restonomeilla on taipumus yrittäjyyteen. He saattavat pyörittää menestyksekkäästi cateringyritystä tai matkailualan bisnestä. Sopivalla jatkokoulutuksella tai omien uravalintojensa seurauksena restonomi voi päätyä vaikka hotellinjohtajaksi asti.
Restonomi voi toimia esimerkiksi ravintolapäällikkönä, asiakaspalvelupäällikkönä, hotellin vuoropäällikkönä tai vastaanottopäällikkönä.
HORTONOMI, AMK
Hortonomi on käynyt puutarha-alan ammattikorkeakoulututkinnon. Hortonomi puuhastelee puutarhojen ja maisemasuunnittelun parissa. Hortonomin löytää yleensä viljelmiltä, taimitarhoilta, eri neuvontapalveluista, viranomaistehtävistä tai vaikka kaupalliselta alalta. Hortonomille tyypilliset työtehtävät liittyvän työnjohdon ja suunnittelun tehtäviin.
Saatat ostaa hortonomilta kukkakimpun ruokapöydälle tai ihastella hortonomin kädenjälkeä puistossa tai uudella asuinalueella. Hortonomi on saattanut suunnitella myös esimerkiksi suuren juhlan tai muun tapahtuman häikäisevät kukka-asetelmat.
Hortonomi voi toimia esimerkiksi rakennuttajahortonomina, vastaavana puutarhurina, tutkimusmestarina tai puistoesimiehenä.
DATANOMI, AMMATILLINEN PERUSTUTKINTO
Tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnosta valmistuu datanomiksi. Datanomi pelastaa ihmisten työpäiviä toimimalla teknisenä tukihenkilönä, kun tietokone jumittaa tai nettiyhteys ei toimi. Datanomit osaavat asentaa ja testata laitteistoja, ohjelmistoja ja tietoliikenneyhteyksiä.
Datanomin voi löytää helpdesk-palveluista auttamasta ihmisiä. Datanomit voivat hääriä myös tieto- ja viestintätekniikan myyjinä, joilta saa aina ajankohtaisimmat vinkit ja parhaat neuvot tuotteiden valintaan. Datanomi voi vastata tukipalvelun puhelimeen ja pelastaa sinut silloin, kun uskosi tietotekniikkaan on vähissä.
Datanomi voi toimia esimerkiksi käyttötukihenkilönä, tietotekniikkapäällikkönä, elektroniikkamyyjänä tai asentajana.
SOSIONOMI, AMK
Sosionomikoulutuksesta valmistuu tietenkin sosionomeja. Sosionomi on sosiaalialan raudanluja ammattilainen. Opetus-, kasvatus- ja ohjaustehtävät ovat sosionomille tyypillisiä. Sosionomi saattaa naputella toimistotyössä tai puuhata ulkona päivät pitkät.
Sosionomeja voi löytää vaikkapa suunnittelemasta askartelukerhoa lapsille, aktiviteettipäivää vanhuksille tai kokonaan uusia toimintatapoja jollekin tärkeälle toiminnalle. Sosionomit voivat työskennellä myös esimerkiksi päihdeongelmaisten parissa.
Sosionomi voi toimia esimerkiksi päiväkodin johtajana, varhaiskasvatuksen opettajana, sosiaaliohjaajana tai palvelujenkehittäjänä.
Julkaistu 9.1.2019 Koulutusliitteessä TEKSTI: Aino-Liisa Tuomisalo