Lukio-opiskelu antaa tukevan pohjan jatko-opinnoille!
Lukio on toisen asteen oppilaitos, jossa voi opiskella peruskoulun eli oppivelvollisuuden suorittamisen jälkeen.
Noin kolmivuotinen lukiokoulutus yleissivistää ja valmistaa opiskelijat ylioppilaskirjoituksiin. Lukiosta valmistuu ylioppilaita, mutta lukion oppimäärän voi suorittaa vaikka opiskelija ei osallistuisi ylioppilaskokeeseen.
Lukion jälkeen opiskelija voi suuntaa korkeakouluopintoihin (yliopisto ja ammattikorkeakoulu) sekä ammatillisiin erikoisoppilaitoksiin.
» Selaa lukio-opiskeluvaihtoehtoja
» Lukion oppimäärä ja ylioppilaskoe
» Kiinnostaako sinua erikoislukiossa opiskelu?
» Kiinnostaako sinua kaksois- tai kolmoistutkinto?
Etsi alla olevasta hakukoneesta lukiokoulutuksia. Voit selata lukiokoulutuksia myös oppiaineiden ja opiskelupaikkojen mukaan.
Koulutusalat
Paikat
Lukion oppimäärä ja ylioppilaskoe
Lukion oppimäärä sisältää vähintään 75 kurssia. Pakollisia kursseja niistä on 47 tai 51, riippuen siitä valitseeko opiskelija pitkän vai lyhyen matematiikan.
Lukiossa jokaisen täytyy opiskella äidinkieltä ja kirjallisuutta, toista kotimaista ja vierasta kieltä, matematiikka, fysikkaa, kemiaa, biologiaa, maantiedettä, historiaa, yhteiskuntaoppia, filosofiaa, psykologiaa, uskontoa tai elämänkatsomustietoa, musiikkia, liikuntaa, kuvataidetta, terveystietoa ja opinto-ohjausta.
Pakollisten kurssien lisäksi lukiossa suoritetaan syventäviä ja soveltavia kursseja. Syventävät kurssit ovat jatkoa pakollisten aineiden oppimäärille. Soveltavat kurssit ovat taas lukion itsensä rakentamia opintoja ja ne voivat ylittää perinteisiä oppiainerajoja.
Ylioppilaaksi valmistutaan syksyisin tai keväisin. Ylioppilaan on suoritettava hyväksytysti sekä ylioppilaskoe että lukion oppimäärä. Silti lukiosta voi valmistua vaikka ei ylioppilaskoetta tekisi.
» Lue lisää ylioppilaskirjoituksista
Miksi opiskella lukiossa?
Jos tähtäät yliopistoon tai ammattikorkeakouluun, lukiossa opiskelu kannattaa. Eri oppiaineiden sisältöjen lisäksi opit lukiossa lukemisen, ajattelun ja kirjoittamisen taitoja, joista on hyötyä jatko-opinnoissa.
Lukio on yleissivistävä koulutus, joka antaa opiskelijalle aikaa ja mahdollisuuksia. Lukioon kannattaa suunnata jos tulevaisuuden suunnitelman ovat vielä epäselvät. Laaja ainevalikoima pitää huolen siitä, että voit kartuttaa taitojasi laajasti aina fysikaasta kuvataiteeseen.
Lukio-opiskelussa kysytään opiskelutaitoja. Suurien asiakokonaisuuksien hallinta, opiskelun aikataulutus ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää. Lukio-opiskelu kannattaa – päättötodistus ja ylioppilaskirjoitusten yo-todistus on hyvä olla takataskussa tulevaisuutta varten.
Lukiolaisten perinteet
Ahkeran koulunkäynnin kermakuorrutus on lukioperinteet. Lukioelämää piristävät potkiaiset, penkkarit, vanhojen tanssit ja monet muut oman lukioon juurtuneet perinteet.
Potkiaisissa kolmannen vuoden opiskelijat, abiturientit eli abit ovat katseen kohteena. Potkiaisissa toisen vuosikurssin opiskelijat "potkivat" abit lukulomalle järjestämällä abeille huumori- ja kisailutäyteisen juhlan.
Penkkareissa eli penkinpainajaisissa abien ja kakkosvuosikurssilaisten roolit vaihtuvat, kun abit pääsevät naljailemaan nuorempia opiskelijoitaan. Oman kaupungin- tai kylänraitin kuorma-autokierros on päivän kohokohta, jota tutut ja tuntemattomat kerääntyvät seuraaman karkin toivossa, kera hauskojen sloganeiden, laulujen ja vaatetuksen.
Vanhojen tansseissa toisen vuosikurssin opiskelijat juhlistavat ”vanhuuttaan”, kun abit on potkittu ylioppilaskirjoitusten lukulomalle. Tanssin pyörteissä pitkät hameenhelmat hulmuavat ja parin varpaille yritetään olla astumatta. Monelle tanssipäivä piirtyykin mieliin yhtenä lukioajan kohokohdista.
Kiinnostaako sinua erikoislukiossa opiskelu?
Valtakunnallisen erityistehtävän saaneet lukiot ovat erikoislukioita, jolle on määrätty valtakunnallinen tieteen tai taiteen erityistehtävä. Erikoislukio voi olla keskittynyt ilmaisutaitoon, urheiluun, viestintään, kuvataiteeseen, tanssiin tai vaikka musiikkiin. Erikoislukioissa opiskelijoita ohjaa erityislukion alan ammattilaiset. Erikoislukioissa opiskelijan täytyy suorittaa tietyn erikoisalan kursseja. Sen vuoksi hän saa pudottaa kahdeksan valtakunnallisesti pakollista kurssia pois opinto-ohjelmastaan.
Kiinnostaako kaksois- tai kolmoistutkinto?
Jos opiskelija suorittaa ammattitutkinnon yhteydessä ylioppilastutkinnon, kutsutaan sitä kaksoitutkinnoksi. Tällöin opiskelu kestää noin neljä vuotta. Kolmoistutkinnon suorittajat tekevät ammatillisen perustutkinnon lisäksi koko lukion oppimäärän.
Maksaako lukio-opiskelu?
Lukio-opiskelu on maksutonta. Lukioissa opiskelevat ovat oikeutettuja ilmaiseen opetukseen, opiskelijahuoltoon sekä kouluruokaan. Opiskelukustannuksia koituu silti oppikirjojen hankinnasta. Lukio-opiskelijat voivat saada Kelalta opintotukea, jos vanhempien tulot ovat pienet.
Miten haen?
Lukiokoulutukseen haetaan yhteishaussa (opintopolku.fi). Opiskelija voi itse valita, mihin lukioon hän hakee. Sisäänpääsyyn vaikuttaa peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo. Useat erikoislukiot järjestävät myös erikoisalaansa liittyvän pääsykokeen.
Tutustu myös muihin koulutustyyppeihin:
Lähteet: lukio.fi