Opiskele etänä − ajasta ja paikasta riippumatta
Etäopiskelu ja verkko-opiskelu on yhä suositumpaa. Opiskelupaikastasi riippuen voit suorittaa yksittäisiä kursseja etäopintoina tai vaikkapa koko tutkinnon.
Etäopinnot ovat erinomainen mahdollisuus jos haluat opiskella joustavasti työsi ohessa tai olet kiinnostunut opinnoista, joita ei järjestetä kotipaikkakunnallasi. Ota selvää, mitä etäopinnot käytännössä tarkoittavat. Lue lisää etäopinnoista, verkko-opiskelusta sekä etäopiskeluvinkeistä.
» Selaa kaikkia etäopintovaihtoehtoja
Hae etäopintovaihtoehtoja alla olevasta kategorialistasta. Onnea etsintään!
Etäopiskelu ja verkko-opiskelu
Etäopiskelu ja verkko-opiskelu sopii sinulle, joka pidät itsenäisestä työskentelystä ja verkon kautta tapahtuvasta vuorovaikutuksesta, haluat opiskella kotona tai työpaikalla tai asut kaukana opiskelupaikkakunnasta tai ulkomailla. Etäopiskeluun riittää, että voit käyttää säännöllisesti tietokonetta, jossa on Internet-yhteys.
Etäopiskelu
Etäkurssit pohjautuvat yleensä johonkin oppikirjaan. Etäopiskelun ei kuitenkaan tarvitse olla pelkästään yksinäistä opiskelua oppikirjan parissa, vaan siihen saattaa sisältyä lähiopetuskertoja, jossa saa henkilökohtaista ohjeistusta kasvokkain.
Etäopiskelussa opiskelijalta vaaditaan itseohjautuvuutta sekä taitoa itsenäiseen tiedonhankintaan. Etäopiskelu vaatii siis vastuunkantoa ja oman itsensä johtamista sekä ajanhallintaa. Etäkurssit suoritetaan useimmiten monimuoto-opiskeluna, jossa hyödynnetään erilaisia opiskelumuotoja, kuten ryhmätöitä, verkkotyöskentelyä, oppimistehtäviä ja tenttejä.
Verkko-opiskelu
Verkko-opinnot on yleensä rakennettu verkkopohjaiseen oppimisympäristöön tai www-sivustoksi. Tyypillisessä oppimisympäristössä on keskustelu- ja ryhmätyöalueita, tehtäviä, ohjeita, oppimateriaalia sekä linkkejä erilaisiin verkkolähteisiin. Verkko-opinnot eivät edellytä atk-erityistaitoja, vaan perustiedot Internetin ja sähköpostin käytöstä riittävät opiskelun aloittamiseen.
Verkko-opinnot ovat useimmiten aikataulutettuja: tehtävillä on tietyt palautuspäivämäärät, verkkokeskustelut käydään tietyn ajan puitteissa ja tenteillä on tietyt päivänsä. Jokainen opiskelija valitsee itselleen sopivan työskentelyrytmin ja -ajan kurssin yleisen aikataulun puitteissa.
Verkossa oleva oppimisympäristö mahdollistaa myös aktiivisen kommunikoinnin muiden kurssilaisten kanssa. Usein osa tehtävistä lähetetään kurssin keskustelualueelle tai muulle julkiselle alueelle, jossa ne ovat kaikkien opiskelijoiden nähtävissä, kommentoitavissa ja opittavissa. Joillakin verkkokursseilla hyödynnetään myös web-kameroita viestinnän välineinä.
Vinkkejä etäopiskeluun
- Opettele sujuva tietokoneen käyttö – hyvät tietotekniikkataidot helpottavat ja tehostavat etäopiskelua
- Hanki opiskelukirjallisuus hyvissä ajoin
- Tarkastele ajanhallintaasi. Tee suunnittelma milloin ja missä opiskelet ja pidä siitä kiinni
- Ole rehellinen itsellesi verkko-opintoihin tarvittavasta työmäärästä
- Älä oleta, että voit opiskella vähemmän kuin opiskelijat, jotka suorittavat kurssin lähiopetuksessa
- Merkitse kurssinaikataulu kalenteriisi. Näin muistat kaikki tärkeät palautuspäivät ja tentit
- Muista että etäopiskelukin saattaa vaatia mahdollisia pakollisia fyysisiä tapaamisia
- Jos yhtäjaksoinen opiskelu tuntuu raskaalta ja tehottomalta, pilko opiskelu osiin – pidä 45 minuutin opiskelun jälkeen 15 minuutin paussi
Lue myös muista koulutustyypeistä: