Etsi koulutusta 👉

Ammattilaisen haastattelu: Kokki

Hanna Pilli-Sihvola opiskeli ravintolakokin koulutusohjelmassa Ravintolakoulu Perhossa ja toimii kokkina.

Nimi: Hanna Pilli-Sihvola

Ammatti: kokki

Ikä: 26 vuotta

Koulutus: kokin koulutusohjelma, Ravintolakoulu Perho sekä lähes valmis tutkinto hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmasta HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulusta.


Mikä olet ammatiltasi?

Olen ammatiltani ravintolakokki ja työskentelen ravintola Martassa Helsingissä. 

Miten valitsit alasi?

Päädyin alalle ikään kuin sattumalta, vaikkakin vanhempani työskentelevät myös ravintola-alalla. En lukion jälkeen oikein tiennyt mitä ryhtyisin opiskelemaan, ja päädyin hakemaan restonomin koulutukseen Jyväskylän ammattikorkeakouluun. Kahden vuoden opiskelujen jälkeen tiesin, että haluan työskennellä ruoan parissa, mutta pelkkä ammattikorkeakoulututkinto ei riittäisi luomaan tarpeeksi vahvaa pohjaa alalle joten hakeuduin ammattikouluun opiskelemaan ruoanlaiton perusteita.

Kerro koulutuksestasi?

Jätin siis ammattikorkeakoulun kesken Jyväskylässä ja hakeuduin ravintolakokin opintoihin Helsinkiin. Ammattikoulu kesti ylioppilaspohjaisella linjalla kaksi vuotta ja oli hyvin käytännönläheistä keittiötunteineen ja harjoitteluineen. Jyväskylän ammattikorkeakoulusta sain siirron Helsinkiin HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulun hotelli- ja ravintola-alan koulutusohjelmaan josta valmistuu keittiömestari-restonomeja. Linja on kolme ja puoli-vuotinen ja vaikka käytännön opetustakin piisaa, vietetään aikaa paljon luokkahuoneessa opetellen lainsäädäntöä, budjetointia, kieliä ja johtamista.

Missä opiskelit kokiksi ja missä Restonomiksi?

Kokin opinnot suoritin Ravintolakoulu Perhossa Helsingissä jossa vietin elämäni hauskimmat kaksi vuotta tutustuen ihan mahtaviin ihmisiin ja oppimalla keittotaidon perusteita loistavien opettajien ohjauksessa. HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulussa minulta puuttuu restonomin tutkinnosta vielä opinnäytetyö.

Mitkä ovat työsi parhaat puolet?

Kliseisesti sanottuna parasta on se, että saa tehdä sitä mitä rakastaa. Ruoka on minulle työn lisäksi harrastus ja kokkaan paljon vapaa-ajallakin ja sen lisäksi kirjoitan ruoasta Maku.fin blogissani Hannan sopassa.

Työn parhaita puolia ovat myös ihanat työkaverit ja se, ettei kahta samanlaista päivää taatusti ole.

Entä haastavimmat puolet?

Ravintolassa työskentely voi olla erittäin kiireistä, stressaavaa ja kuumaa. Vaaratilanteitakin syntyy helposti terävien veitsien, kuumien liesien ja pannujen sekä painavien kantamusten keskellä. Nykypäivänä kuitenkin turvallisuudesta huolehditaan hyvin ja itse olen selvinnyt tähän asti ilman tikkejä ja pienillä palovammoilla. 

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Arkisin aamuvuoroon mennään kahdeksaan ja valmistellaan lounaan ruoat ja salaatit. Lounas on yhdestätoista kahteen jonka jälkeen tiskataan ja siivotaan. Iltavuorossa hoidetaan a la carte -ruokien esivalmistelut ja valmistetaan ruokalajit asiakkaiden tilauksesta. Päivät koostuvat siis ruoanlaitosta ja siivoamisesta, jonka lisäksi pari kertaa viikossa tehdään tavaratilaukset sekä puretaan kuormat. 

Millaisia tulevaisuuden suunnitelmia sinulla on?

 Joskus tulevaisuudessa toivoisin olevani ruokatoimittaja. Haaveissani on myös ulkomailla työskentely ja mahdollisesti joskus oman catering-firman perustaminen. Haluaisin myös opiskella viineistä ja esimerkiksi työ Alkossa kiinnostaa.

Lopuksi, minkälaisia vinkkejä sinulla on ammatista kiinnostuneille?

Tätä työtä ei voi oppia muuta kuin tekemällä. Jos intohimo ruokaan löytyy, kannattaa hakeutua alan kouluun ja valita itselleen sopivimmat harjoittelupaikat. Tiedon ahmiminen on helppoa, ruokaa ja siihen liittyviä tarinoita on joka puolella. Kokin työ on ihanaa mutta myös raadollista, tässä ammatissa ei kuitenkaan koskaan voi olla valmis ja aina oppii uutta.

Selaa kokin koulutuksia

Tutustu myös muiden ammattilaisten haastatteluihin


Mainokset