Etsi koulutusta 👉

Hakeminen koulutukseen

Hakeminen ulkomailla suoritettaviin opintoihin

Tältä sivulta löydät tietoa hakuprosessista, matkustuslupa-asioista, todistusten toimittamisesta ja virallisista kielitesteistä ulkomailla opiskelua varten.

Hakeminen ulkomailla suoritettaviin opintoihin

Hakuprosessi

Lähditpä Eurooppaan tai sen ulkopuolelle, itsenäisesti tai jonkin ohjelman kautta, vaatii ulkomaille opiskelemaan lähteminen oma-aloitteisuutta, kärsivällisyyttä ja tiedonhankintaa. Hakuprosessi tulisi aloittaa yleensä viimeistään kolme-neljä kuukautta ennen halutun lukukauden alkua, mutta joskus jopa vuotta ennen. Hakuajat ja -tavat vaihtelevat eri maiden ja oppilaitosten välillä, toisinaan merkittävästikin. Kun löydät sinua kiinnostavan oppilaitoksen, voit ottaa selvää hakuprosessin etenemisestä oppilaitoksen kotisivuilta tai ottamalla yhteyttä suoraan oppilaitoksen hakutoimistoon.

Passi ja viisumit

Huolehdi myös hyvissä ajoin ennen matkalle lähtöä, että sinulla on voimassa oleva passi ja mahdollisesti tarvittavat viisumit. Jotkut maat vaativat, että passin tulee olla voimassa vielä 6 kuukautta matkan jälkeenkin. Joissakin maissa vaaditaan viisumi pelkästään lentokentän läpi kulkemiseen. Viisumiasioista ja matkustamisesta löydät usein parhaiten tietoa kyseisen maan Suomen suurlähetystön kotisivuilta.

Todistuksen toimittaminen ulkomaille

Hakiessasi opiskelemaan ulkomaille, sinua luultavasti pyydetään toimittamaan virallinen kopio todistuksestasi ja opintorekisteriotteestasi käännettynä englannin kielelle tai kohdemaan kielelle. Vaihto-opiskelijoilta tätä ei pääsääntöisesti vaadita, mutta mikäli haet suorittamaan koko tutkintoa tai yksittäisiä opintojaksoja vaihto-ohjelmien ulkopuolella, tulee sinun aina toimittaa todistus aikaisemmista opinnoistasi oppilaitokselle. Lähetä hakiessasi aina kopio tutkintotodistuksestasi, älä koskaan alkuperäistä todistusta. Kopion, aivan kuten käännöksenkin, on oltava virallinen ja oikeaksi todistettu.

Useimmat oppilaitokset vaativat, että todistuksen kääntämisessä käytetään virallista kääntäjää. Koska käännöstoimiston tai kääntäjän käyttäminen voi kuitenkin olla melko kallista, sinun kannattaa ensin kysyä apua oppilaitoksesta, josta olet todistuksen saanut. Useimmat oppilaitokset, etenkin yliopistot ja ammattikorkeakoulut voivat antaa pyydettäessä englannin kielisen todistuksen opintosuorituksistasi. Mikäli tarvitset virallisen kääntäjän palveluita, listan Suomessa toimivista auktorisoiduista kääntäjistä löydät Opetushallituksen kotisivuilta.

Hakeminen ulkomailla suoritettaviin opintoihin

Viralliset kielitestit

Kun haet opiskelemaan ulkomaille, sinun tulee usein osoittaa oppilaitokselle, että sinulla on riittävä kielitaito opiskelukielessä. Jos virallista kielitodistusta tarvitaan, sitä pyydetään aina erikseen hakuprosessin yhteydessä. Kielitaidon testaamiseen on luotu useita virallisia kielitestejä, joista suurin osa on kansainvälisiä. Virallisten kielitestien järjestämisestä vastaavat sertifioidut tahot, joilta saat virallisen todistuksen hyväksytystä kielitestistä. Viralliset kielitestit ovat usein maksullisia.

Opiskelijavaihtoon tai ulkomaan työssäoppimisjaksolle haettaessa virallista kielitestiä ei yleensä tarvita, vaan oma tai opettajan arviointi kielitaidosta on riittävä. Kannattaa myös huomioida, että oppilaitokset eivät aina hyväksy mitä tahansa kielitodistusta, vaikka se olisikin virallinen. Ota siis hyvissä ajoin selvää, mikä kielitesti oppilaitoksessa hyväksytään, ja millä arvosanoilla sen tulee olla suoritettu.

Suomessa on mahdollista suorittaa virallisia ja tunnustettuja kielitestejä ainakin ruotsin, englannin, espanjan, ranskan ja saksan kielissä. Seuraavassa esimerkkejä tyypillisistä virallisista kielitesteistä:

Ruotsi

  • Tisus - Test i svenska för universitets- och högskolestudier
     

Englanti

  •  TOEFL - Test of English as a Foreign Language
  •  IELTS - International English Language Testing System
     

Espanja

  • D.E.L.E - Diplomas de Español como Lengua Extanjera
     

Ranska

  • DELF - Diplôme d’Etudes en Langue Française
  • DALF - Diplôme approfondi de langue française

Saksa

Lisäksi muita kansainvälisiä osaamista mittaavia testejä, kuten GMAT-koetta (Graduate Management Admission Test) käytetään usein muun muassa ympäri maailmaa järjestettäviin MBA-tutkintoihin eli maisteritason jatko-opintoihin haettaessa. GMAT-kokeessa testataan opiskelijan verbaalisia ja matemaattisia taitoja.


Lue lisää:


Mainokset